Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PVV over Oekraïners

Op 31 juli 2022 bedroeg het aantal ontheemde Oekraïners 148 in onze gemeente.

TWENTERAND – Zoals bekend stelt de gemeente Twenterand zich gastvrij op ten aanzien van echte vluchtelingen uit Oekraïne. De PVV walgt echter van het Nederlandse asielbeleid dat mensensmokkel in de hand werkt, en nepvluchtelingen aantrekt. Met betrekking tot de opvang van Oekraïners over het gedrag van sommigen van hen stelde de PVV een aantal vragen.

Het college antwoordt als volgt (samengevat):

De gemeente heeft geen bemoeienis met het onderhoud van tuinen bij de woningen. De huurder is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Bij de Oale bouw wordt bij leegstaande woningen de tuin periodiek door Mijande onderhouden. Daar de (huur)contracten voor de huisvesting betreffende ontheemde Oekraïners later zijn getekend, is het mogelijk dat het onderhoud nog door Mijande is uitgevoerd terwijl de Oekraïners al in de woningen verbleven.
Het college is niet bekend dat het gedrag van sommige Oekraïners te wensen overlaat. Bij zowel de gemeente, Mijande als bij de politie
zijn er geen signalen van overlast bekend.
Het klopt dat Oekraïners soms terugreizen om familie te bezoeken. Dat blijkt ondanks de oorlogsdreiging toch mogelijk. Het heeft geen gevolgen voor hun status.

Op 31 juli 2022 bedroeg het aantal ontheemde Oekraïners 148 in onze gemeente. Tot 1 augustus zijn er 21 ontheemde Oekraïners teruggekeerd naar hun thuisland. Voor zover bekend zijn er 2 gezinnen die doorgereisd zijn naar andere landen, niet zijnde EU-landen.

De gemeente verdient niet aan de opvang. Deze is kostenneutraal, de kosten worden gedekt door de rijksoverheid. Het Oekraïne-vraagstuk en de opvangcrisis betreffende statushouders/asielzoekers wordt besproken binnen het Twents burgemeestersoverleg. Veelal wordt er een
gezamenlijk Twents standpunt extern gecommuniceerd.

In het kalenderjaar 2022 bedraagt de taakstelling voor statushouders op dit moment 45. De taakstelling voor 2023 is nog niet bekend. We houden rekening met een aanpassing van de taakstelling in 2022; hoe groot deze aanpassing is, weten we op dit moment nog niet.
We verwachten op dit moment circa 10 woningen nodig te hebben om de taakstelling dit jaar te realiseren. Wij verwachten hiervoor in samenwerking met Mijande voldoende woningen te hebben.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
BZN
Lady Mccorey
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe