Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Memory Route Vroomshoop 1940-1945 gaat vanaf 5 april van start

Vanaf  maandag 5 april, Tweede Paasdag, kan de Memory Route Vroomshoop 1940-1945 afgelegd worden. De memorabele route voert langs 30 locaties, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis hebben gespeeld.

VROOMSHOOP – Op maandag 5 april aanstaande, Tweede Paasdag, is het zover. Dan kan de Memory Route Vroomshoop 1940-1945 afgelegd worden. De memorabele route voert langs 30 locaties, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis hebben gespeeld.

Op elke lokaal wordt het bewogen verhaal zichtbaar op een fraai vorm gegeven informatietableau, waarbij uniek en origineel  fotomateriaal niet ontbreekt. Op de huidige digitale tijd wordt ingespeeld door het organiserende 4 mei comité Vroomshoop met het aanbrengen van QR-codes op de informatietableaus. Met deze QR-codes komt op de mobiele telefoon een verdiepingsslag in beeld via de website www.4meicomite-vroomshoop.nl   In de memory Route komen vliegtuigcrashes voorbij, naast gevechten bij de bruggen, de bevrijdingsactie van de Canadese Manitoba Dragoons en de gijzeling van de plaatselijke bevolking op 5 april 1945. Ingrijpende gebeurtenissen, waarbij een fusillade, arrestaties, het sneuvelen van een verzetsman en de tragische dood van twee kinderen worden zichtbaar. Daden van verzet komen tevens in beeld. Meerdere oorlogsgraven zijn opgenomen in de Memory Route, evenals markante monumenten in Vroomshoop, die herinneren aan oorlog, verzet en bevrijding.

Vanaf maandag 5 april en tot en met Bevrijdingsdag 5 mei aanstaande kan de route wandelend, per fiets of met de auto afgelegd worden. De routegidsen zijn gratis verkrijgbaar tijdens de openingsuren van Het Punt aan de Burgemeester Koetjestraat. Dat kan ook tijdens de openingsuren van café-cafetaria Nieuwoord op het adres Nieuwstraat 1-3 in Vroomshoop op een steenworp afstand van het startpunt van de Memory Route op het Vredesplein. Op dat plein bevinden zich het V-monument en de plaquette met de namen van de gevallenen.

In het plantsoen voor Silentium staat het oorlogsmonument met de klok en de zuil met het opschrift 1940-1945. Dankzij de gemeente Twenterand wordt dat monument momenteel gerenoveerd met onder meer twee nieuwe wijzerplaten.

Het 4 mei comité Vroomshoop hoopt dat velen, zowel jong als oud, van de gelegenheid gebruik zullen maken om de komende tijd de Memory Route af te leggen. Na 5 mei 2021 worden de informatietableaus vervangen door markeringspalen met een QR-code, waardoor de Memory Route een permanent karakter zal krijgen.

Enkele onderdelen gaan naar volgend jaar

In verband met corona gaan enkele onderdelen, die nauw verbonden zijn met de Memory Route, naar volgend jaar. Dat betreft een speciale exposite van het 4 mei comité Vroomshoop over oorlog, verzet, vrede en vrijheid in Het Punt en een expositie over het thema “Vrijheid”  door kunstenaars van het kunstcollectief in d’Oale Skoele aan de Julianastraat. Ook vervalt dit jaar een lezing in Het Punt van Marijke Talen over het fotoproject “OverLeven”. Deze onderdelen maken medio april en begin mei 2022 wel deel uit van het vrijheidsprogramma van het 4 mei comité Vroomshoop. Daartoe behoren onder meer een bevrijdingsdienst in het kerkelijk centrum Het Anker, een thema-avond in Het Punt, het massaal vieren van de Bevrijdingsdag met daarbij het binnen brengen door leden van de Loopgroep de Zandstuve van het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen.

 Vlaggen op 5 april aanstaande

Afgelopen jaar hebben velen speciale Vroomshoopse bevrijdingsvlaggen aangeschaft, die tijdens de periode 5 april tot en met 5 mei 2020 dienst hebben gedaan. Het 4 mei comité Vroomshoop vraagt nu de inwoners om deze bevrijdingsvlaggen dit jaar op één dag, en wel maandag 5 april 2021, in top te doen.  Dat is een zichtbare herinnering aan de herwonnen vrijheid, dan 76 jaar geleden.

Foto’s: Klaas Dragt.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
The Rapsodies
Jij Hoort Bij Mij
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe