Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoord PVV over ‘overlast slecht maaibeleid’

TWENTERAND – De PVV heeft aan het college van B&W zeven (7) vragen gesteld over het maaibeleid in de gemeente Twenterand.

TWENTERAND – De PVV heeft aan het college van B&W zeven (7) vragen gesteld over het maaibeleid in de gemeente Twenterand. Het college heeft daar als volgt op geantwoord:

Vraag 1:
Bent u het met ons eens dat het nieuwe maaibeleid volkomen mislukt is? Wellicht dat u een paar plekken kunt aanwijzen met kleur en bloemetjes, maar veel inwoners klagen over verpauperde straten, slordige speelplekken voor kinderen en half gemaaide bermen. Niet in een kern, maar in alle kernen speelt dit probleem. Sommige mensen kunnen het niet meer aanzien en pakken zelf maar een grasmaaier. Bovendien zorgt hoog gras voor meer teken en nodigt het mensen uit tot het dampen van klein afval. Met name teken kunnen voor mensen en dieren klachten opleveren. Inwoners zien geen kleurtjes, niet meer bloemetjes, maar zien iedere dag hun buurt achteruit gaan.

Antwoord vraag 1:
Sinds 2010 hebben er geen grote wijzigingen plaatsgevonden in het beleid m.b.t. het groenonderhoud. In 2017 is door het college de “Notitie bermbeheer” aangenomen. Hierin staat omschreven dat er velden en bermen binnen de bebouwde kom ecologisch beheerd worden. Sinds dit jaar voert een nieuwe groenaannemer de maaiwerkzaamheden uit. De aannemer had in het voorjaar tijd nodig om de optimale routing door de wijk te vinden. Daarnaast was de maand mei erg nat en groeizaam. Dit bij elkaar genomen houdt in dat de aannemer een achterstand in het maaien heeft opgelopen. De aannemer is op dit moment bezig om de achterstand in te lopen en te voldoen aan de gemaakte afspraken.

Vraag 2
Hoe lang duurt het voordat zichtbaar wordt dat uw maaibeleid geleid heeft tot meer kleur, bloemetjes en biodiversiteit? Want zoals gezegd is dit nog niet waar te nemen. Kunt u zich voorstellen dat mensen zich mateloos ergeren aan die onverzorgde stroken en speelplekken voor kinderen? En ook dat ze uit moedeloosheid maar zelf gaan maaien?

Antwoord vraag 2:
Een ecologisch maaibeleid leidt niet persé tot kleurrijke velden met bloemen. Wel verandert de vegetatie zodat deze interessanter wordt voor bijen, vlinders, insecten, vogels en kleine dieren. Bovendien gaat het op termijn overlast tegen van bijv. de eikenprocessierups, buxusmot etc.

Vraag 3:
Waarom worden groenstroken in woonwijken vaak maar half gemaaid? Is dit een compromis tussen de voor- en tegenstanders van het huidige maaibeleid. Of is dit een klein beetje goed voor de oh zo geroemde biodiversiteit?

Antwoord vraag 3:
Nee, dat is geen compromis. Langs een aantal ecologisch beheerde velden wordt een strook gemaaid om overhang van vegetatie op verharding te voorkomen.

Vraag 4:
U antwoordt op onze vraag (mei 2018) om goed en kort te maaien om zo de kans op een tekenbesmetting te verkleinen, dat u hiertoe niet bereid bent en dat mensen maar een speciale folder moeten lezen, of de website van de GGD. Ook meldt u dat niet wordt bijgehouden of er meer teken zijn in een bepaald jaar. Bent u het met ons eens dat we moeten zorgen dat de kans dat kinderen, honden en katten tekenbeten oplopen, zo klein mogelijk moet worden gehouden? En dat er dus kort gemaaid moet worden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord vraag 4:
Nee, zowel in lang als in kort gras kunnen teken voorkomen. Het advies is om na een buitenactiviteit jezelf goed te controleren op teken. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de GGD.

Vraag 5:
De indruk bestaat dat het maaibeleid nog beroerder is dan in 2018. En dat dit wellicht met de ontmanteling van SOWECO te maken heeft. Kunt u hier wat meer over zeggen?

Antwoord vraag 5:
Nee, dit heeft niets te maken met de ontmanteling van SOWECO. Het beeld voldoet op dit moment niet op alle locaties aan de vastgestelde beeldkwaliteitsniveaus, omdat sinds dit jaar een nieuwe groenaannemer de maaiwerkzaamheden uitvoert. De groenaannemer was aan het
begin van het maaiseizoen op zoek naar de meest optimale route door de wijk. Daarnaast was de maand mei erg nat en groeizaam waardoor de groenaannemer een achterstand opliep m.b.t. de maaiwerkzaamheden. Op dit moment is de groenaannemer bezig om deze achterstand in te
lopen en te voldoen aan de gemaakte afspraken.

Vraag 6:
Kunt u aangeven of u bereid bent om het maaibeleid zo uit te voeren dat de groenstroken, bermen en speelplekken voor kinderen er in het vervolg strak gemaaid uitzien? Zo ja, wanneer gaat u hiermee beginnen. Zo nee, waarom niet?

Antwoord vraag 6:
Enkel op de ecologisch beheerde velden en bermen mag de vegetatie hoger worden. Op de overige velden en speelplekken dient het gras gemaaid te worden op de door de raad vastgestelde beeldkwaliteitsniveaus.

Vraag 7:
Wat zijn de extra kosten die gemoeid zijn met een fatsoenlijk bermbeheer? Wanneer u dit uit laat voeren door mensen vanuit de Participatiewet, mensen met een beschutte werkplek, door mensen die in de bijstand zitten en kunnen werken, door nieuwe Nederlanders en ook door mensen met een HALT-straf? Bent u bereid hier eens naar te kijken?

Antwoord vraag 7:
Voor het uitvoeren van maaiwerkzaamheden zijn ervaren machinisten nodig, die daarvoor zijn opgeleid. Zeker voor het werken op en langs de weg gelden veiligheidsrisico’s.

 

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe