Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt ChristenUnie over gezondheidsbeleid

De ChristenUnie stelde n.a.v. een artikel in Tubantia vragen over de gezondheid van Twentse/Twenterandse jongeren.

TWENTERAND – De ChristenUnie stelde n.a.v. een artikel in Tubantia vragen over de gezondheid van Twentse/Twenterandse jongeren. Het college antwoordt (samengevat) als volgt:

Volgens de GGD zijn de resultaten op alle Twentse gemeenten van toepassing. Het college kiest ervoor om zich eerst nader te laten informeren over deze resultaten, wat de komende periode in diverse online bijeenkomsten haar beslag zal krijgen. Daarnaast gaat het college deze resultaten agenderen en bespreken in de eerstvolgende Centrale Beleidsgroep Jeugd en daarmee pakken we dit vraagstuk gezamenlijk met onze partners aan! Dit onderzoek is naar verwachting in de zomer afgerond.

Als het resultaat van het hierboven genoemde onderzoek positief is – waar wij wel vanuit gaan – zal dit een integraal onderdeel worden van het nieuwe gezondheidsbeleid.

Elk lokaal preventieakkoord moet zich verplicht richten op minimaal twee van de drie onderwerpen uit het nationaal preventieakkoord. Dit zijn roken, alcoholgebruik en overgewicht. Daarnaast is er ruimte voor lokale of regionale speerpunten. We zijn momenteel druk bezig om deze te inventariseren. Eenzaamheid, schulden en armoede maken zeker deel uit van deze inventarisatie.

Er is een positief antwoord van de VNG op onze vraag of schulden en armoede onderdeel kunnen zijn van een lokaal preventieakkoord, omdat veel gezondheidsproblemen mede worden veroorzaakt door armoede dan wel schulden en er veel samenhang is met andere gezondheidsthema’s.

In het huidige gezondheidsbeleidsplan “Krachtige Coalities 2016-2021) staan in artikel 2.2.2. de volgende acties benoemd:

o Uitvoeren armoedebeleid (ook voor ouderen);
o Uitvoering Lang Gezond – deelnemen vitaal Twente;
o Speerpunt eenzaamheid onder de aandacht brengen bij relevante partners in het maatschappelijk veld en een aanpak stimuleren;
o GGD Twente verzoeken om de scores van ouderen in de gezondheidsmonitor toe te lichten en te onderzoeken op verbindingen met andere scores.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Pussycat
Smile (Remix)
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe