Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt fractie GBT over Twence

Het college vindt dat de tarieven gebaseerd dienen te worden op kostprijs tarieven. Het college vindt een verhoging van € 8 tot € 16 per huishouden niet wenselijk.

TWENTERAND – Het is volgens GBT geen verrassing dat Twenterand, samen met Almelo, Oldenzaal en Rijssen-Holten van de aandelen af wil van Twence. Dat de verkoop niet gelukt is, is ook niet nieuw. Echter, dat de afvaltarieven eenzijdig worden verhoogd is wel nieuw. Mocht dit doorgaan, dan zal de afvalstoffenheffing die onze huishoudens moeten betalen naar de mening van GBT exploderen. Wat betekent de beoogde tariefsverhoging op gft-afval financieel voor onze gemeentebegroting en per huishouden?

Wat betreft het onderdeel tarieven vindt het college dat de tarieven gebaseerd dienen te worden op kostprijs tarieven.
De tarieven gaan omhoog met als argumentatie een vergelijking met markttarieven. Dat zou voor Twenterand een verhoging zijn van gemiddeld € 8 tot € 16 per huishouden. Dit vindt het college niet wenselijk. Het verhogen van de tarieven draagt bij aan de investeringsmogelijkheden van Twence Holding B.V., maar zorgt voor lastenverzwaring bij de burger.

Wat de gemeentebegroting betreft zal de gemeente Twenterand naar verwachting een bedrag van € 274.163 dividend over 2020 ontvangen. Als gevolg van de tariefsverhoging zal de borgstellingsvergoeding van € 87.294 over 2020 komen te vervallen.

Voor 2021 is al rekening gehouden met de verhoging van de verbrandingsbelasting naar € 32,63/ton. Dit is reeds verwerkt in de tarieven.

De gemeente Twenterand is eigenaar van 43.909 aandelen Twence. Het aanbod van de kopende partij is € 160 per aandeel, terwijl de aandeelhouderswaarde van een aandeel recent is berekend op een bedrag tussen de € 235 en € 329.

Het standpunt van de gemeente Twenterand, zoals verwoord in het antwoord op vraag 1, is door wethouder M. van Abbema tijdens de algemene ledenvergadering Twence d.d. 22 april 2021 ingebracht.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Pussycat
Smile (Remix)
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe