Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen VVD-fractie over windmolens langs gemeentegrens

De VVD constateert dat Tubbergen windmolens het liefst langs de gemeentegrenzen worden geplaatst, opdat eigen inwoners er zo min mogelijk last van hebben.

TWENTERAND –  Nu steeds meer gemeenten, in het kader van de RES overstag gaan en besluiten tot plaatsing van windmolens, treedt ook steeds vaker een van de negatieve effecten van windmolens op: niemand wil ze, geen gemeente wil ze en dus worden ze het liefst langs de gemeentegrens geplaatst. Vanuit de gedachte, dan hebben zo min mogelijk van onze eigen inwoners er last van en inwoners van de buurgemeente worden niet bij het proces betrokken. Zo is eigenlijk de slagschaduw van windmolens al voor plaatsing zichtbaar.

De VVD vindt plaatsing van windmolens langs de gemeentegrens, zonder fatsoenlijke inspraak voor alle belanghebbenden (zowel binnen als buiten de gemeente) ongewenst en heeft hier de volgende vragen over:

1 ) De gemeente Tubbergen heeft als zoekgebied o.a. de Weitemanslanden (een buurtschap liggend in Almelo, Tubbergen en Twenterand); uiteraard zijn de inwoners van Tubbergen correct geïnformeerd, echter dat geldt niet voor de inwoners van Twenterand, die wel in de slagschaduw van deze windmolens komen. Hoe had in dit concrete geval de gemeente Tubbergen de betrokken inwoners van Twenterand fatsoenlijk op de hoogte kunnen brengen? Had de gemeente Twenterand hier, op verzoek van Tubbergen, een actieve rol in kunnen spelen? Heeft de gemeente Tubbergen dit verzoek aan het college van Twenterand gedaan?

2 ) Als inwoner ben je belanghebbende, wanneer je binnen een straal van 10 maal de tiphoogte van een te plaatsen windmolen woont. Uitgaande van het zoekgebied van  Tubbergen (de specifieke locaties zijn te vinden op de site van de gemeente Tubbergen) in de Weitemanslanden, om hoeveel inwoners en dus belanghebbenden van de gemeente Twenterand gaat het die binnen die straal van 10 maal de tiphoogte wonen?

3 ) Deelt u de mening van de VVD dat effecten en invloed van de plaatsing van de windmolens in dit gebied gemeentegrensoverschrijdend is?

4 ) Deelt u de mening van de VVD dat alle belanghebbenden, ongeacht de gemeente en gemeentegrens, een kans moeten hebben om een zienswijze in te dienen en zo mee te kunnen doen in de normale bezwaarprocedure?

5 ) Wat kan het college van Twenterand doen voor haar inwoners, die geen zienswijze bij Tubbergen hebben kunnen indienen? Is het college bereid om het voor haar inwoners op te nemen en hierover in gesprek te gaan met het college van Tubbergen, zodat onze inwoners alsnog een zienswijze kunnen indienen? Zo niet, waarom niet?

6 ) Welke ons omringende gemeenten hebben ook plannen om windmolens langs de gemeentegrens te plaatsen? Hoe gaat het college het gesprek aan met deze gemeenten om de belangen van onze inwoners te waarborgen?

7 ) In Twenterand heeft een meerderheid van de raad besloten tot plaatsing van windmolens; is er bij de zoekgebieden in Twenterand ook sprake van gemeentegrensoverschrijdende belangen? Zo ja, om welke locaties en buurgemeenten gaat het. Hoe gaat dit college de betrokken inwoners van de buurgemeenten hierover informeren? Hoe gaat dit college er in voorzien dat ook de inwoners van onze buurgemeenten, die belanghebbende worden door de windmolens in Twenterand, in staat stellen een zienswijze in te dienen?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Tamara Tol
Kom Weer Terug
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe