Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PvdA/GL over algoritmes

Het college maakt geen gebruik van de toepassing van algoritmes. Mocht het collegestandpunt hierin wijzigen, dan wordt de Raad hiervan op de hoogte gebracht.

TWENTERAND – De fractie PvdA/GroenLinks begreep uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen, dat de gemeente Twenterand een van de 25 gemeenten is die gebruik maken van algoritme om risicoprofielen op te stellen van mensen om bijvoorbeeld bijstandsfraude op te sporen of om mensen op te sporen die vatbaar zijn voor schulden en zorgproblemen.
In Twenterand gaat het (blijkt uit het artikel) om voorkomen van schulden en zorgproblemen. Dit laatste is goed, want preventie is van groot belang. Echter het gebruik van algoritme kan breder ingezet worden en brengt ook (grote) risico’s met zich mee. Klopt het dat de gemeente Twenterand gebruik maakt van algoritme op risicoprofielen op te stellen voor de inwoners van Twenterand?

Het college antwoordt als volgt (samengevat): De NOS doet regelmatig uitvraag bij gemeenten, waaronder de gemeente Twenterand, naar verschillende (actuele) thema’s. Uit een interne reconstructie is gebleken dat onze organisatie op 12 juni 2020 in een door de NOS opgestelde enquête inderdaad heeft aangegeven dat onze gemeente “digitale gegevensanalyse gebruikt om risico’s (schulden- en zorgproblematiek) en gedrag van burgers te voorspellen” en dat deze (digitale) gegevens gedeeld kunnen worden met het Kennispunt Twente. Het gestelde is echter onvoldoende intern kortgesloten en ook niet met ons college. De gemeente Twenterand maakt geen gebruik van algoritmen om risicoprofielen op te stellen. Ons college heeft de NOS hiervan op 1 februari 2021 per mail op de hoogte gesteld.

Ons college maakt, zoals hierboven gemeld, dus geen gebruik van de toepassing van algoritmes. Mocht ons collegestandpunt hierin wijzigen, dan zullen wij uw fractie en de Raad hiervan op de hoogte brengen.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Monica West
The Story Of Johnnie Wal...
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe