Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Aanvullende vragen PvdA – GroenLinks over kanaal Almelo – De Haandrik

Naar aanleiding van het eerste rapport van Van Baars, over het Kanaal Almelo – de Haandrik heeft de fractie PvdA GroenLinks vragen gesteld aan het college.  In de beantwoording relateert het college de vragen aan de herstelwerkzaamheden aan damwanden die medio 2019 zijn uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan heeft de fractie aanvullende vragen:

TWENTERAND – De fractie PvdA/GL stelt aanvullende vragen over het kanaal Almelo-De Haandrik

Naar aanleiding van het eerste rapport van Van Baars, over het Kanaal Almelo – de Haandrik heeft de fractie PvdA GroenLinks vragen gesteld aan het college. In het rapport wordt er forse kritiek geuit op uitgevoerde onderzoeken, de taken en rollen van verschillende betrokken partijen en de uitgevoerde werkzaamheden aan het kanaal. In de beantwoording relateert het college de vragen aan de herstelwerkzaamheden aan damwanden die medio 2019 zijn uitgevoerd. Naar aanleiding van deze beantwoording heeft de fractie aanvullende vragen:

1. In het rapport van Van Baars wordt in hoofdstuk 15 en 16 ingegaan op de rol van de gemeente(n) in toezicht en in het verlenen van de vergunning. Hierin wordt gesteld dat gemeenten onvoldoende gedaan hebben om risico’s en mogelijke gevolgen van de werkzaamheden hebben gekeken. Hiermee doelt de heer Van Baars op de uitgevoerde werkzaamheden die geleid hebben tot de opwaardering naar een 700-tons vaarweg. Deze
werkzaamheden zijn uitgevoerd in de periode 2012 tot aan de oplevering in 2016. Wat vindt het college van deze constateringen? Vindt het college dat de gemeente hier in gebreke is geweest?

Voorafgaand aan de werkzaamheden in 2012 zijn er, in opdracht van de provincie Overijssel, door Royal Haskoning onderzoeken verricht en verwoord in het rapport “Verkennend kwelonderzoek”. Aanleiding van dit onderzoek is dat door baggerwerkzaamheden het grondwatersysteem verandert, waardoor er infiltratie van water vanuit het kanaal plaats vindt in de bodem. Dit wordt veroorzaakt doordat het kanaalpeil hoger ligt dan het omliggende (polder)peil. In het rapport wordt in de paragraaf “conclusie aandachtsgebieden” aangegeven dat de gebieden waar nu de schade aanwezig is en echt is, gebieden zijn die gevoelig zijn voor een toename van kwelstroom als gevolg van de werkzaamheden zoals deze uitgevoerd zijn in de periode 2012–2016. Royal Haskoning geeft indringend en specifiek het volgende advies dat eveneens is opgenomen in de lijst met aanbevelingen van het rapport.

Gezien bovenstaande advies en aanbeveling willen wij u vragen om in te gaan op de volgende specifieke vragen:

2. Is er aan de gemeente(n), voorafgaand aan de werkzaamheden medio 2012, door de provincie gevraagd om de risico’s nauwkeuriger in beeld te brengen?
a. Wat was de formulering van de opdracht/vraag van de provincie?
b. Zijn met betrekking tot het nauwkeuriger in beeld brengen van de risico’s alle panden onderzocht?
c. Wat waren de resultaten van het onderzoek met betrekking tot het nauwkeuriger in beeld brengen van de risico’s?
d. Wat waren de conclusies van het onderzoek met betrekking tot het nauwkeuriger in beeld brengen van de risico’s?
e. Wat waren de aanbevelingen van het onderzoek met betrekking tot het nauwkeuriger in beeld brengen van de risico’s?
f. Wilt u de uitkomsten onder b, c, d en e aan de raad doen toekomen?

3. Indien u bovenstaande hoofdvraag 2 met nee heeft beantwoord, heeft u dan uit eigen beweging de risico’s op pandniveau in beeld gebracht? Zo nee, waarom niet? Zo ja, zou u de vragen 2b, 2c, 2d, 2e en 2f willen beantwoorden in het licht van uw eigen onderzoek?

4. De opwaardering naar een 700-tons vaarweg is gestart medio 2012 met als oplevering in 2016. Heeft de gemeente Twenterand tijdens de uitvoering of tijdens of na oplevering controles uitgevoerd op de uitvoering conform de verstrekte vergunning? Zo ja, waarop heeft u controle uitgevoerd en wat waren uw bevindingen? Zo nee, waarom niet?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Monica West
The Story Of Johnnie Wal...
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe