Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen PvdA – GroenLinks over bescherming populatie Haas en Konijn

Sinds 1950 is in Nederland de populatie haas en konijn tot wél 70% afgenomen.

TWENTERAND –  Recent hebben partijen minister Schouten opgeroepen de haas en het konijn op de rode lijst van beschermde soorten te plaatsen. Op dit moment staan zowel haas als konijn op de lijst met de status ‘gevoelig’. Dat beschermen van bedreigde soorten loont, bewijst het herstel van onder andere de Das, Otter en Bever. Hierbij is de onthouding van jacht, een betere waterkwaliteit en dus een goede leefomgeving randvoorwaardelijk.

De haas is samen met 111 andere soorten gebonden aan het boerenlandschap. Tegelijkertijd is de haas een steeds minder voorkomende soort in dit boerenlandschap. Sinds 1950 is in Nederland de populatie haas en konijn tot wél 70% afgenomen. Tegelijkertijd is het aanwezig zijn van soorten een belangrijke prestatie indicator voor de basiskwaliteit van natuur. Het fors decimeren van soorten zegt daarom iets over de kwaliteit van de leefomgeving en het in die omgeving alsmaar “stiller” worden. Afnemende beschutting, zoals brede ruige randen en overhoekjes, en de effecten van de intensieve landbouw worden als voornaamste oorzaken aangewezen. Het verdwijnen van beschermende elementen geven vrij spel aan predatoren zoals de vos.

Op grond van bovenstaande heeft de fractie PvdA-GroenLinks een aantal vragen:

1. Is er inzicht in de Twenterandse populatie haas en konijn en zo ja,
a. hoe ziet deze in aantallen er uit?
b. hoe is het historisch verloop van deze populatie?
c. is deze per Twenterands deelgebied inzichtelijk?
Zo nee, bent u bereid hier al of niet met natuurverenigingen een telling voor te organiseren?

2. Is het college het met de fractie van PvdA-GroenLinks eens dat de toekenning voor de haas en konijn van de status ‘gevoelig’ de lichtste vorm van bedreiging is?
Zo ja, deelt u de mening van de fractie PvdA-GroenLinks dat deze status ten opzichte van een zwaardere status in Twenterand vrij eenvoudig te repareren is en zo nee waarom niet?

3. Is het college het met de fractie PvdA-GroenLinks eens dat: de aanvragen van nieuwe of wijziging van landbouwactiviteiten in het buitengebied aan de ruimtelijke kwaliteit aanvullende voorwaarden gesteld kunnen worden die gericht zijn op beschermen van soorten en dus niet alleen op het plaatsen van een schaamhaag2 en is het college bereid hieraan vorm en inhoud te geven? (graag enige nuance in uw beantwoording)

4. Is het college bereid om, in navolging van het programma ‘Wies met de Patries’, een programma te ontwikkelen ‘Niet het Haasje zijn’, dat gericht is op het herstel van een gezonde leefomgeving in het algemeen en in het bijzonder die van de Haas en Konijn?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Tina Rosita
Mooie Mannen, Zoete Wijn
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe