Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen GBT over coronasteun voor onze lokale dorps- en buurthuizen

Fractie Gemeente Belangen Twenterand maakt zich zorgen over het voortbestaan van de dorps- en buurthuizen als gevolg van de coronacrisis.

TWENTERAND –  Fractie Gemeente Belangen Twenterand maakt zich zorgen over het voortbestaan van de dorps- en buurthuizen als gevolg van de coronacrisis. Ze waren aanvankelijk uitgesloten van een coronacompensatieregeling, maar sinds het najaar komen buurt- en dorpshuizen in aanmerking voor deze compensatie. Het is echter aan de gemeenten zelf of en hoe zij deze middelen gaan aanwenden.

De grote multifunctionele ‘dorpshuizen’ Kulturhus De Klaampe in Westerhaar en Het Punt in Vroomshoop kwamen direct al in aanmerking voor coronasteun, maar dat gold dus niet voor de kleinere dorps- en buurthuizen. Terwijl ook deze ‘huizen’ voor een belangrijk deel bijdragen aan de leefbaarheid in de Twenterandse kernen. Het gaat om de volgende dorps- en buurthuizen, soms met beheer van speeltuin:

• Oos Plekkie – Vroomshoop
• Westerdok – Vriezenveen
• ’t Kooykershuus – Vriezenveen
• Ons Domein – Westerhaar
• Dorpshuis De Bruinehaar – Bruinehaar

De zorgen van GBT zijn groot, want doordat de activiteiten sinds maart 2020 zijn gestaakt – waardoor bewoners hun ontmoetingsplek en sociale contacten kwijt zijn – zijn er sindsdien belangrijke inkomsten weggevallen zoals verhuur, deelnemersbijdragen, activiteitenopbrengsten en consumpties. GBT wil voorkomen dat ze ‘omvallen’. Dit zou namelijk betekenen dat een sociale anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn, er straks niet meer zal zijn. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de grote groep vrijwilligers die één en ander draaiend houden, zijn de gevolgen immens. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting.

Vraag 1
Bent u bekend met de landelijke compensatieregeling voor onze lokale dorps- en buurthuizen? Aangezien gemeenten hier divers mee omgaan is onze vraag of u (wel) bereid bent hier uitvoering aan te geven? Zo nee, waarom niet?

Vraag 2
Gezien de landelijke trend wordt zelden gebruik gemaakt van deze compensatieregeling. Oorzaak daarvan blijkt voornamelijk dat vertegenwoordigers van de lokale dorps- en buurthuizen niet goed op de hoogte zijn van de regeling en wat ze precies hiervoor moeten doen. Mocht in onze gemeente hier sprake van zijn, wat gaat u hier aan doen?

Vraag 3a
De compensatieregeling is in het najaar van 2020 bekend gemaakt. De inkomsten voor de dorps- en buurthuizen vielen reeds maanden eerder weg. Toen was er al schade geleden. Vraag is eveneens of de regeling tevens voorziet in een langere lockdown, zoals nu het geval is. Hoe gaat u als gemeente met deze periode sinds maart 2020 om?
Vraag 3b
Omdat de teller qua rekeningen betalen doorloopt en om aan deze verplichtingen te voldoen is spoedig steun nodig. Kunt u hierover duidelijkheid verschaffen richting ons en de dorps- en buurthuizen door een uiterste datum aan te geven?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
The Seasons
Als Ik Samen Ben Met Jou
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe