Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen GBT over kanaal Almelo-De Haandrik

GemeenteBelangen Twenterand stelt vragen n.a.v. het uitgebrachte rapport met de titel ‘Een spoor van vernieling’, waarin wél één en ander wordt geconcludeerd over de invloed van bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden in het kanaal.

TWENTERAND – Heden ontvingen wij het rapport ‘Een spoor van vernieling’ – Onafhankelijk Onderzoek Funderingsschade rondom Kanaal Almelo-De Haandrik.

Dit rapport is geschreven door prof. dr. ir. Stefan van Baars. Van Baars is iemand met verstand van zaken. Hij heeft civiele techniek aan de Technische Universiteit Delft gestudeerd en heeft zich gespecialiseerd in zowel grondmechanica als waterbouw. Hij is cum laude gepromoveerd in de grondmechanica. Hij heeft daarna gewerkt als specialist geotechniek bij de Bouwdienst van Rijkswaterstaat en bij de aannemer Strukton. Daarna heeft hij eerst als universitair docent constructieve waterbouw, en later als universitair docent grondmechanica, gewerkt aan de Technische Universiteit Delft. Hij heeft gewerkt als hoogleraar funderingstechniek en grondmechanica aan de Universiteit van Luxemburg. In deze tijd was hij ook lid van drie verschillende Eurocode-7 commissies: Paalfunderingen, Staalfunderingen en Damwanden.

De conclusies van prof. dr. ir. Stefan van Baars, te lezen op pagina 39, zijn niet mals. Grote kans is dat dit rapport tot vraagtekens dan wel onrust zal leiden onder de inwoners woonachtig langs kanaal Almelo – De Haandrik met schade aan hun pand. We beseffen dat niet de gemeente, maar de provincie bevoegd gezag is. Wat dat betreft staan wij aan de zijlijn. Maar omdat u in verband met deze kwestie contacten onderhoudt met de provincie en het mede om onze inwoners gaat, hebben wij n.a.v. het rapport vragen. Vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat de provincie binnen afzienbare tijd een deskundige (schade-expert) ter plaatse de schade laat opnemen. De deskundige brengt namelijk advies uit aan de provincie. Op basis van het advies neemt de provincie beslissingen over de schadeafhandeling.

De conclusies uit het bijgevoegde rapport, waaronder de eerst niet erkende schade door baggerwerkzaamheden, kunnen – zo niet zijn – van invloed zijn op de uiteindelijke beslissing.

Vraag 1
Voor het geval u het rapport nog niet heeft hebben wij het bijgevoegd bij deze schriftelijke vragen. Wat is uw reactie op dit rapport?

Vraag 2
Bent u bereid dit rapport te bespreken met de provincie? Zo ja, koppelt u hun reactie terug aan ons? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
We begrijpen dat u gemeentelijk een soort taskforce heeft ingesteld, die zich richt op het menselijke aspect (sociaal, emotioneel, wonen e.d. -> via Sociaal Domein). Hebben zich hiervoor inwoners aangemeld? Zo ja, hoeveel en welke ondersteuning wordt geboden?

Vraag 4
Daarnaast begrijpen wij ook dat het college met enige regelmaat huisbezoeken aflegt. Hierbij mensen een hart onder de riem steekt. Welke reacties komen dan het meest naar voren? Wat doet dit met u? En hoe gaat u binnen de kaders van wat een gemeente kan doen hiermee om?

Vraag 5
De situatie van de vooral fors beschadigde woningen wordt er niet beter op. Eerder slechter en onveiliger. Wordt, al dan niet samen met de provincie, gewerkt aan een scenario voor bijvoorbeeld vervangende woonruimte?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Tina Rosita
Mooie Mannen, Zoete Wijn
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe