Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

PdvA/GL stelt vragen over ondergrondse opslag hoog radioactief afval

Al geruime tijd doet Duitsland onderzoek naar potentiële opslaglocaties voor de definitieve eindberging van hoog radioactief kernafval. Hierbij is ook het oog gevallen op de kleilagen nabij de grens met Nederland.

TWENTERAND –  De PvdA/GL- fractie stelt vragen over de ondergrondse opslag van hoog radioactief afval:

Al geruime tijd doet Duitsland onderzoek naar potentiële opslaglocaties voor de definitieve eindberging van hoog radioactief kernafval. Hierbij is ook het oog gevallen op de kleilagen nabij de grens met Nederland. Omdat dat hoog radioactief afval zeer veel negatieve effecten op vele van levensbelang zijnde aspecten kunnen geven en waarbij deze effecten bovendien generatie-overstijgend aanwezig zullen zijn heeft PvdA GroenLinks de volgende vragen.

 Is bij het College bekend dat Duitsland naar kansrijke gebieden voor de opslag van hoog radioactief afval op zoek is?
 Is bij het College bekend dat boringen ten behoeve van dit onderzoek verricht zijn in de nabijheid van Enschede?
 Is het College het met PvdA GroenLinks eens dat negatieve gevolgen van de opslag van hoog radioactief afval in de bodem ook effect kan hebben voor de gemeente Twenterand en haar inwoners? Zo nee, uit welk onderzoek maakt u dat op?
 Wat is het standpunt van het College met betrekking tot het Duitse voornemen en welke motivering ligt hieraan ten grondslag?

Op basis van de voorgenomen ontwikkelingen is er een Strategische Umwelt Prüfung beoordeling nodig. Deze beoordeling verschaft inzicht in de effecten van alle aspecten van het voornemen op de omgeving. Tegelijkertijd is bij deze beoordeling het ESPOO verdrag van kracht. Het verdrag is geïmplementeerd in de wet milieubeheer en behelst in de kern dat, in geval van mogelijk grensoverschrijdende milieugevolgen, het publiek en autoriteiten in het buurland op dezelfde wijze en tijd worden betrokken bij de procedure als de autoriteiten en publiek van het land dat het voornemen heeft.

Tegelijkertijd is het verdrag van Aarhuis van toepassing die in de kern als doel heeft om bescherming te bieden van het recht van een ieder, nu en in de toekomst, op een gezonde leefomgeving. Het verdrag voorziet in activiteiten op drie gebieden:

 een betere toegang waarborgen van het publiek tot de milieu-informatie van de overheidsdiensten;
 de bevolking een grotere inspraak geven in de besluitvorming op milieugebied;
 de mogelijkheden tot verhaal in milieu-aangelegenheden uitbreiden.

Uit voorgaande komt naar voren dat, met betrekking tot het Duitse voornemen van ondergrondse definitieve eindopslag van hoogradioactief afval, zowel de gemeente Twenterand als de individuele inwoners belanghebbenden zijn. Bovendien ligt er, ongeacht het in te nemen of al ingenomen standpunt van het College, een opgave voor vanuit het verdrag van Aarhus. Hieruit volgen de navolgende aanvullende vragen:

 Hoe gaat het College vorm en invulling geven aan het verdrag van Aarhus en dus hoe ziet het informatie proces naar de inwoners over benoemde voornemen eruit?
 Hoe borgt het College de mogelijkheid van inspraak in de besluitvorming voor zowel de gemeente Twenterand als haar inwoners?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Johan Heeren
Pledging My Love
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe