Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen CDA over zebrapad Garvesingel te Vriezenveen

CDA vraagt aandacht voor verkeersveiligheid langs de Garvesingel.

VRIEZENVEEN –  In het voorjaar is door meerdere inwoners van Twenterand/Vriezenveen bij het CDA een verzoek binnengekomen om een VOP (zebrapad) te realiseren op de Garvesingel ter hoogte van de Diagonaal, om veilig via de onderdoorgang van de Diagonaal over te kunnen steken richting de Harmsenweg. Dit is aangekaart door het CDA bij de desbetreffende portefeuillehouder van het college, wethouder Harmsen.

De Garvesingel is een lange, drukke doorgaande weg en dient ook als ontsluiting voor verschillende woonwijken. Over de Garvesingel rijdt veel verkeer, waaronder naast personenauto’s, ook veelvuldig vrachtverkeer, busvervoer en landbouwvoertuigen flink op snelheid langsrijden. Hierdoor wordt veilig oversteken bemoeilijkt. Verkeer komende vanaf de Nieuw Daarlerveenseweg richting Koningsweg komen via de Garvesingel. In de bocht van de Garvesingel ter hoogte van de Wetering geeft het verkeer juist weer gas terwijl we dan enkele meters verderop juist de oversteek hebben waar het nu om gaat. Voetgangers zijn een kwetsbare groep in het deelnemende verkeer en daarom is het van belang dat de gemeente zorgt voor maatregelen waardoor deze groep veilig aan het verkeer kan deelnemen.

Onze vragen aan het college zijn:

1. Een zebrapad geeft de voetganger die hier gebruik van maakt het recht om over te steken en het passerende verkeer moet wachten tot de voetganger is overgestoken. Indien er geen zebrapad ligt is dezelfde voetganger aangewezen op zichzelf en kan geen ‘recht ontlenen’. Hoe kijkt de wethouder hier tegen aan?
2. De Garvesingel is een openbare weg in de gemeente Twenterand en de gemeente besluit over het wel of niet plaatsen van een zebrapad. De gemeente heeft bijvoorbeeld aan de Almeloseweg recentelijk een aantal zebrapaden gerealiseerd waardoor deze weg voor voetgangers een stuk veiliger is geworden. Bovendien beperkt dit de snelheid van verkeer. Is de wethouder het eens met de stelling dat veiligheid van alle weggebruikers in onze gemeente voorop moet staan? Graag het antwoord toelichten.
3. Toeleveranciers voor bewoners van de Diagonaal parkeren vaak hun bestelbus, vrachtwagen op de Garvesingel. Hierdoor wordt het doorgaande verkeer op de Garvesingel belemmerd van 1 zijde en moet ook dit verkeer over het weggedeelte van het tegemoetkomende verkeer. Dit is een onwenselijke situatie en levert bovendien gevaarlijke situaties op, zeker als voetgangers ook nog moeten oversteken daar. Is het mogelijk om direct na de bocht bij de Wetering een gebodsbord E02 (verboden stil te staan) te plaatsen zodat er geen verkeer meer mag stilstaan op de Garvesingel, laat staan parkeren. Bestemmingsverkeer voor de Diagonaal kan stoppen cq parkeren op “eigen terrein”.
4. Zie situatie bij vraag 3. In het voorjaar heeft de wethouder op verzoek van het CDA de inzinkbare paaltjes aan weerskanten van de parkeerplaatsen van de Diagonaal verwijderd en kunnen de bewoners van de Diagonaal via de Wetering en de Esrand nu met hun auto’s hun parkeerplaatsen bereiken. Hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt is door het CDA geconstateerd en ook toeleveranciers zoals personenvervoer, pakketdiensten, tafeltje-dekje, groenonderhoud tbv het groen van de Diagonaal maken hier gebruik van. De oorspronkelijke toegang tot de parkeerplaatsen van de Diagonaal aan de Garvesingel zelf is echter ook nog steeds toegankelijk voor auto’s. Dat betekent dat er op 100 meter 3 keer een afslag van auto’s zijn. Het CDA is van mening dat dit wel heel veel is en vraagt de wethouder de oorspronkelijke inrit naar de parkeerplaatsen van de Diagonaal zodanig te transformeren dat er wel door voetgangers overgestoken kan worden, maar dat men niet meer met auto’s hier de Garvesingel op kan komen, dan wel te verlaten. Hoe kijkt de wethouder naar dit geheel qua veiligheid?
5. Het CDA heeft via de wethouder vernomen dat bewoners van de Diagonaal aangegeven hebben bij de wethouder dat zij een zebrapad een inbreuk op hun privacy vinden. Kan de wethouder aangeven wat hiermee bedoeld wordt? Op dit moment is de situatie deels aangepast zie vraag 4 wat enkel veiligheid oplevert en een verbetering tbv het doorgaande verkeer is. Met name ook voor de bewoners van de Diagonaal en hun eigen toeleveranciers is het veiliger geworden. De voetgangers en fietsers die nu oversteken voor de Diagonaal maakten ook voor de inzinkbare paaltjes verwijderd waren al gebruik van het terrein van de Diagonaal, daar zal ook niets aan veranderen als het zebrapad is aangelegd.
6. Het CDA heeft vernomen dat er ook op andere plaatsen door inwoners van Twenterand/Vriezenveen is geklaagd over het snelle rijden op de Garvesingel en hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties bij het oversteken. Zo hebben onder meer bewoners van De Diagonaal II aan de bel getrokken om de wethouder te vragen de Garvesingel veiliger te maken. Op de rotonde voor de Diagonaal II hebben al aanrijdingen tussen motorvoertuigen en fietsers en voetgangers plaatsgevonden. Ook wordt er vanaf de Berkhofflaan via het gras de rotonde bereikt. Hoe kijkt de wethouder tegen de situatie hier aan en wat kan en wil de wethouder doen om ook hier de omgeving veiliger te maken?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Stefan Mondial
Is Het Echt Te Laat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe