Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PVV Twenterand over vuurwerkoverlast

Uit de cijfers van de politie blijkt een toename in het aantal registraties ‘afsteken vuurwerk’   in Twenterand, met name voor de maand oktober 2020 (in vergelijking tot diezelfde maand in 2018 en 2019)

TWENTERAND –  Uit de cijfers van de politie tot en met 25 oktober 2020 blijkt een toename in het aantal registraties ‘afsteken vuurwerk’   in Twenterand, met name voor de maand oktober 2020 (in vergelijking tot diezelfde maand in 2018 en 2019).

Bovenstaande aantallen zijn gebaseerd op registraties in de politiesystemen onder de maatschappelijke klasse ‘M131 Afsteken vuurwerk’. Dit betreffen met name registraties n.a.v. meldingen van inwoners, maar ook enkele registraties n.a.v. onze eigen bevindingen tijdens een surveillance. Daarbij kunnen er over één situatie meerdere meldingen zijn binnengekomen, die als één registratie zijn weggezet in het systeem. Daarnaast zijn ook onder de maatschappelijke categorie ‘E35 jeugdoverlast’ een aantal meldingen geregistreerd waarbij het gaat om het afsteken van vuurwerk. Dit is niet precies uit te filteren, maar geldt voor elk van bovenstaande jaren, waardoor de aantallen wel met elkaar te vergelijken zijn.

Er wordt zo veel mogelijk ter plaatse gegaan bij een melding. Vanwege de grootte van het werkgebied en/of spoedeisende meldingen lukt het niet altijd om ter plaatse te zijn op het moment dat er daadwerkelijk vuurwerk wordt afgestoken. Om de kans hierop te vergroten surveilleren politie en BOA’s extra op de plaatsen waar de meeste meldingen vandaan komen. Daarnaast zijn er door politie en BOA’s de afgelopen weken, met beperkt succes, meerdere postacties uitgevoerd.

De politie heeft dit niet in alle gevallen in beeld, maar van enkele ‘groepen’ is het aannemelijk dat zij erbij betrokken zijn. Echter, om op te kunnen treden is het noodzakelijk dat er sprake is van een identificeerbaar persoon die verantwoordelijk is voor het afsteken van vuurwerk. Daar waar een verdachte in beeld is wordt het vuurwerk in beslag genomen, wordt de herkomst van het vuurwerk onderzocht en volgt een huisbezoek in combinatie met een passend vervolg (verbaliseren en/of een Halt-afdoening).

Er is tot nu toe geen verband tussen het afsteken van vuurwerk en drugshandel aangetoond. Bovendien lijkt deze manier van communiceren niet
aannemelijk in de huidige (digitale) tijd.

Door inwoners gemaakte filmbeelden kunnen bruikbaar zijn voor de politie, maar het plaatsen van camerabeelden van verdachten op sociale media is wettelijk niet toegestaan.

Politie en gemeente zetten veel capaciteit in op surveillance/handhaving, maar zo lang er sprake is van vraag naar en aanbod van (illegaal) vuurwerk, zal er ook vuurwerkoverlast blijven in Twenterand. Alleen met handhaving is het probleem dus niet op te lossen. Om die reden zal de gemeente Twenterand in samenwerking met ketenpartners ook inzetten op communicatie. Deze communicatie is gericht op:

 ouders/verzorgers (ga in gesprek met jullie kinderen en neem eigen verantwoordelijkheid);
 inwoners van Twenterand in het algemeen (help ons de overlast tegen te gaan door bijvoorbeeld verkoop van illegaal vuurwerk te melden bij de
politie of bij Meld Misdaad Anoniem).

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Gert & Jack Ekkelboom
Ik Stuur Je Rozen
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe