Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Rapport kanaal teleurstellend voor aanwonenden

TWENTERAND – De conclusies in het rapport over het schadeonderzoek langs het kanaal Almelo-de Haandrik pakken teleurstellend uit voor de aanwonenden. Onderstaand een beperkte samenvatting uit het rapport:

Tussen 2011 en 2017 zijn werkzaamheden uitgevoerd aan het kanaal Almelo – De Haandrik, om het kanaal geschikt te maken voor zwaardere scheepvaart. Na de werkzaamheden heeft de provincie Overijssel meldingen van schade aan woningen en andere gebouwen langs het
kanaal ontvangen.
In opdracht van de provincie Overijssel heeft Deltares onderzoek uitgevoerd of de schades veroorzaakt werden door de werkzaamheden aan het kanaal. Op verzoek van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel heeft de adviescommissie kanaal Almelo – De Haandrik het onderzoek van Deltares begeleid en een aantal aanbevelingen gedaan voor de vervolgstappen na het onderzoek.

Deltares heeft onderzoek gedaan naar een groot aantal mogelijke schadeoorzaken. Dit zijn: trillingen, baggerwerkzaamheden en overige oorzaken. De informatie van eigenaren van woningen langs het kanaal is daarbij van belang geweest. Deltares heeft TNO ingeschakeld om de schades in 26 woningen en 3 bedrijfspanden te beoordelen. Dit zijn de prioriteitspanden.

Na het uitgebreid onderzoeken van de opgenomen schades, blijkt dat de meeste scheuren voorkomen in oude panden van voor 1940. Veel panden hebben in de loop van de tijd schade opgelopen doordat de ondergrond ongelijk werd samengedrukt. In de helft van deze gevallen is de schade onder andere het gevolg van het aanbouwen aan en verbouwen van de panden. In bijna alle panden is sprake van scheuren die niet veroorzaakt zijn door effecten vanuit de ondergrond. Deze scheuren zijn daardoor niet het gevolg van de werkzaamheden in en rond het kanaal. Sommige panden hebben wel schade opgelopen als gevolg van trillingen in de ondergrond.

Intrillen van damwanden
De conclusie van Deltares is dat bij de woningen  binnen 45 meter van het kanaal bij het aanbrengen van de nieuwe stalen damwanden de trillingen hoger kunnen zijn geweest dan wenselijk is. De adviescommissie neemt deze conclusie over. Er zijn drie woningen aan te wijzen waar dat waarschijnlijk het geval is geweest.

Scheepvaart op het kanaal
Deltares heeft metingen laten uitvoeren of trillingen door de scheepvaart op het kanaal gevolgen hebben gehad. De uitkomst is dat trillingen door schepen voelbaar kunnen zijn in de woning maar niet zo sterk zijn dat deze tot schade aan de woning zullen leiden.

Verkeer over wegen langs het kanaal
De metingen van Deltares laten zien dat zwaar verkeer over de wegen langs het kanaal geen trillingen veroorzaken waardoor schade aan omliggende panden ontstaat.

Neerlaten van de Puntbrug
Het neerlaten van de Puntbrug veroorzaakt trillingen  die in de woningen worden gevoeld. Deze trillingen vallen binnen de normen en er is geen schade aan de woningen te verwachten.

Mogelijke gevolgen voor de grondwaterstand
De grondwaterstand is gemeten via peilbuizen langs een gedeelte van het kanaal. Deze peilbuizen hebben voor dit onderzoek voldoende informatie opgeleverd. Volgens het onderzoek van Deltares is er tijdens het baggeren geen significante verhoging van de grondwaterstand opgetreden.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe