Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vroomshoop vlagt volop voor 75 jaar vrijheid

VROOMSHOOP – De datum 5 april 1945 staat gegrift in de harten van vele oudere Vroomshopers. Ook de wat jongere generatie is vertrouwd geraakt met de bevrijdingsdatum van Vroomshoop. De bevrijdingsvlaggen vonden afgelopen tijd gretig aftrek bij velen en werden massaal opgehangen. Ook de Nederlandse driekleur werd op 5 april op vele plaatsen zichtbaar als herinnering aan de lokale bevrijding.

Het verschil met de Vroomshoopse Bevrijdingsvlag is dat de Nederlandse vlag ’s avonds weer werd ingehaald en één dag hangt. De Vroomshoopse Bevrijdingsvlag is niet aan een dergelijke protocol gebonden en blijft hangen tot 4 meiaanstaande. Dan is het weer de beurt aan de Nederlands vlag, dat in verband met dodenherdenking. Die vlag wordt dan vanaf 18.00 uur ’s avonds halfstok gehangen, gevolgd door Bevrijdingsdag op 5 mei met de vlag in de top.

Om 12.00 uur luidden op zondag 5 april de kerkklokken van St. Willibrordkerk in Geerdijk en de kerkelijke centra Het Anker en Irene in Vroomshoop, exact 75 jaar na de bewogen bevrijding. In dit filmpje zijn de klokken van de Willibrordkerk te horen en  te zien:  https://youtu.be/NlaIYbhlSEM

In de buurt van de bruggen waar veel gewapende strijd was langs het kanaal Almelo De Haandrik in Vroomshoop en Geerdijk staan grote bevrijdingsvlaggen. Datzelfde geldt voor het bevrijdingsmonument aan het Zwolsekanaal en het monument voor vrede, vrijheid en recht op het Vredesplein. Ook op vele ander plekken wapperen de vlaggen uitbundig als teken van de herwonnen vrede en vrijheid.

In deze crisistijd van het coronavirus staan de bevrijdingsvlaggen ook symbool voor verbondenheid en hoop. De bevrijdingsvlaggen kunnen nog tot besteld worden tot uiterlijk 11 april, raadpleeg daartoe de Facebookpagina van het 4 mei comité Vroomshoop.

Direct na het beieren van de kerkklokken zette kerkorganist Jan Labrijn spontaan het Wilhelmus in in het kerkelijk centrum Het Anker. Zijn vader Pieter had datzelfde 75 jaar geleden tijdens de bevrijdingsdienst op hetzelfde van Dam-kerkorgel in hetzelfde kerkgebouw gedaan.

Bij de grote Puntbrug, die op 5 april 1945 door de bevrijders van de Canadese Manitoba Dragoons werd overschreden, zorgde een autospuit voor een passend saluut aan de bevrijders van weleer. Een tweetal legerwagens met geallieerde militairen liet zich afgelopen zondag in het Kanaaldorp zien. Zelfs de trein van de spoorweg Almelo-Mariënberg was op deze Bevrijdingsdag in het oranje gehuld en dat maakte het plaatje helemaal compleet.

 

Fotograaf: Klaas Dragt

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dimitri van Toren
Toevallig Nog Wel Iets
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe