Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Bevrijdingsdag Vroomshoop in beeld op Delta TV en Facebook

VROOMSHOOP – Op zondag 5 april is het precies 75 jaar geleden dat Vroomshoop werd bevrijd. De Canadese Manitoba Dragoons en de lokale verzetsgroep van de Nederlandse binnenlandse Strijdkrachten waren de bevrijders, maar dat ging beslist niet zonder slag of stoot. Er vielen dodelijke slachtoffers, waarbij een verzetsman uit Daarlerveen en nog jonge kinderen uit Vroomshoop omkwamen en er sneuvelden meerdere Duitse soldaten. Ook was er een angstaanjagende gijzeling van een deel van de lokale bevolking langs het toenmalige Overijssels kanaal.

De herdenking en viering van het 75ste Bevrijdingsjaar wordt op zondag 5 april ingezet met het massaal ophangen van de Vroomshoopse Bevrijdingsvlag. Symbolen van verzet en bevrijding zijn daarin verwerkt. Zeker 200 bevrijdingsvlaggen worden van 5 april tot en met 3 mei zichtbaar in Vroomshoop en ook in Geerdijk, waar op 5 april 1945 ook hevig is gevochten.

Op Delta TV en op Facebook zijn  op 5 april de gehele dag films en documentaires over de bevrijding van Vroomshoop te zien. De indrukwekkende theatervoorstelling “Een ware bevrijding”, die in 2015 in Het Punt werd opgevoerd, wordt getoond. Dat geldt ook voor de indringende documentaire over 5 april 1945, die de beklemmende gijzeling doet herleven. Dennie van Dijk tekent voor de indringende beelden. Hans Nieboer houdt interviews met zeven oud-gegijzelden. Musicus Gezinus Veldman zorgt voor passende pianomuziek.

De oud-gegijzelden en oud-Vroomshopers Wim van den Bosch uit Almelo, Bep de Olde-Gerrits en Jan Sierink uit Hardenberg, Janny Visscher-de Groot uit Emmen en Gerrit Post uit Nijverdal worden geïnterviewd. Evenals de Vroomshopers Guus Kempe en Diny Knegt-Lucas vertellen zij recht uit hun hart en zonder opsmuk de doorleefde verhalen van 5 april 1945.

Dit historische document is in de vorm van een dvd voor slechts vijf euro te koop. Dit is een mooie actie voor de snelle beslissers. De dvd kan tot en met 2 april voor deze aantrekkelijke prijs veroverd worden. Dat kan door het bedrag van 5 euro over te maken op bankrekeningnummer NL20  RABO  0366 65 00 92 ten name van het 4 mei comité Vroomshoop. Dat graag onder vermelding van ”Bevrijding” en de naam en het adres. Daarna wordt de dvd nog voor 5 april aanstaande thuis bezorgd door leden van het 4 mei comité Vroomshoop.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
JTJ Trio
Korenbloemen
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe