Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

VNG-onderzoek kostenbeheersing sociaal domein Twenterand

TWENTERAND –  Twenterand is één van de tien gemeenten in Nederland die is uitgekozen voor een onderzoek naar de financiële beheersbaarheid van het sociaal domein (Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet). Het onderzoek is uitgevoerd door een visitatiecommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met als doel erachter te komen hoe gemeenten meer grip kunnen krijgen op de financiën binnen het sociaal domein. De resultaten voor Twenterand zijn nu bekend.

Wethouder Mark Paters: “De conclusies en aanbevelingen geven aan dat wij als gemeente op de goede weg zijn. Ook hebben we handvatten gekregen om mee te nemen in onze (door)ontwikkeling in het sociaal domein. Daar gaan we samen met onze partners mee aan de slag. We hopen dat ook andere gemeenten en organisaties hun voordeel kunnen doen met resultaten ook al zijn deze niet zo concreet als wij vooraf hadden gehoopt. Dat heeft ook met de korte periode te maken waarin het onderzoek heeft plaatsgevonden. Desondanks pakken we de handschoen op en gaan we ons best doen om hiermee de hulp voor onze inwoners zo goed mogelijk te regelen. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!”

Algemeen beeld
De rode draad in het rapport van de VNG is dat het verzamelen, interpreteren en verbinden van gegevens in het sociaal domein steeds belangrijker wordt. Alleen dan kun je als gemeente maar ook regionaal grip en sturing krijgen en houden op zowel de inhoud als de financiën. Met een beter beeld kun je ook veel gerichter je doelen halen. Wel blijft het belangrijk om ook oog te houden voor het verhaal achter de cijfers.

Bevindingen
Twenterand is nu veel extern gericht op de maatschappelijke vraagstukken, maar in het rapport lezen wij de bevestiging dat ook verbetering van interne randvoorwaarden nodig blijft. We onderschrijven de diverse aanbevelingen rond onze toegang: de Zorginformatiepunten en ook de kernteams. Hier zijn we al druk mee bezig. Het gaat er ook om dat de vele voorzieningen die er in Twenterand zijn of ontwikkeld worden steeds beter en gemakkelijker bereikbaar zijn voor onze inwoners. Sowieso is het sociaal domein nog steeds volop in beweging, niet alleen lokaal, maar ook in het land. Voortdurend bijsturen en aanpassen blijft daardoor nodig.

Vervolg
De gemeente Twenterand gaat de komende tijd drie aanbevelingen uit het rapport prioriteit geven:
1. Meer datagestuurd werken om beter zicht en daardoor meer grip te krijgen
2. Verbeteren van de toegang tot zorg en ondersteuning voor inwoners
3. Versterking van regionale samenwerking en betere afstemming van lokale en regionale zaken (zoals bijvoorbeeld de werkwijze rond zorgaanbieders)

Andere zaken die in het rapport genoemd worden, zijn tijdens het onderzoek al opgepakt of verder uitgezocht. Voor sommige opvallende resultaten is een goede verklaring. Zo zijn er in Twenterand bijvoorbeeld relatief hoge uitgaven aan begeleide participatie en maatwerkdienstverlening. Dit komt doordat er in Twenterand naar verhouding meer mensen werken vanuit de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) dan in gemeenten waarmee we worden vergeleken. Dit geeft hogere kosten (maar ook hogere rijksbijdragen) en zorgt ervoor dat het gemiddelde voor ons onbereikbaar zal zijn.

Het volledige VNG rapport staat op www.twenterand.nl

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe