Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Landschap Overijssel zoekt groeiplaatsen Wilde Narcis

TWENTERAND – De wilde narcis bloeit weer op karakteristieke boerenerven in Noordwest Overijssel. Landschap Overijssel maakt zich sterk voor het in stand houden van de soort. Om de verspreiding van de wilde narcis in Twente en Salland in kaart te brengen, vragen we jouw hulp!

Oorspronkelijke groeiplaats
Van nature komt de wilde narcis voor in het overgangsgebied tussen veengebied en de daar ontspringende beeklopen. Vanwege hun sierwaarde en boodschap – ‘brengen van het voorjaar’ – werden wilde narcissen door de eerste boeren vaak gekoesterd en daarom soms overgeplant op erven. Door ontginning zijn veel van de oorspronkelijke groeiplaatsen verdwenen. Maar op sommige oude boerenerven, waar in de loop van de tijd weinig is veranderd, kun je de wilde narcis nog aantreffen. Dat is goed nieuws, want het aantal wilde planten in Nederland neemt steeds verder af.

Onderzoek naar verspreiding wilde narcis in Twente en Salland
Landschap Overijssel maakt zich sterk voor het in stand houden van de wilde narcis. Over de verspreiding van de soort in Noordwest Overijssel en het aangrenzende Drenthe is al veel bekend. Op dit moment wordt gezocht naar oorspronkelijke vindplaatsen in Twente en Salland, zoals oude boerenerven rondom het stroomgebied van de Vecht, Regge en Dinkel. Typische plekken waar je de wilde narcis kunt aantreffen zijn oude boomgaarden, rommelhoekjes op het erf of onder oude (beuken)hagen. Op dit soort groeiplaatsen zie je vaak ook sneeuwklokjes en andere bolgewassen.

Hoe herken je een wilde narcis?
Het is een hele kunst om de wilde narcis te onderscheiden van de gekweekte variant. Vooral ook omdat er steeds meer gecultiveerde soorten bijkomen. Het onderscheid zit ‘m in de kleur van de bloem en de bladeren en in de grootte van de plant. De bloem van de wilde narcis is tweekleurig; de trompet is eidooiergeel en de omliggende bloembladen zijn lichtgeel. Stengel en blad zijn grijsgroen, terwijl die van de gekweekte variant grasgroen zijn. Tot slot is de wilde narcis de helft kleiner dan de gekweekte trompetnarcis. Meer informatie vind je op: www.landschapoverijssel.nl/planten-en-dieren-op-je-erf/wildenarcis

Hoe kun je meehelpen?
Door het in kaart brengen van vindplaatsen help je mee aan het behoud van de soort in Overijssel. Denk jij wilde narcissen op of bij een oud boerenerf te herkennen? Dan ontvangen we graag een foto en het adres van de vindplaats en een close up-foto van de narcis via: info@landschapoverijssel.nl

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 54 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op  www.landschapoverijssel.nl.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe