Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

“Plannen voor 2020 gezaaid, inwoners kunnen gaan oogsten”

TWENTERAND – Afgelopen dinsdag zijn de plannen voor 2020 (= Kadernota) unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Twenterand. “Een bijzonder en mooi resultaat. De inwoners kunnen gaan oogsten”, aldus fractievoorzitter Marcus Elzinga van GBT. .

Hij vervolgt: “En dat die inwoner er tevreden mee zal zijn kan haast niet anders. De plannen betreffen vooral onderwerpen en het oplossen van (verkeers)knelpunten die inwoners ons in de afgelopen jaren hebben aangedragen. Wij hebben dit verwerkt in ons verkiezingsprogramma. Het grootste deel daarvan is geland in het ‘Coalitieakkoord GBT/CU – Kernachtig & Veranderend Twenterand 2018-2022’.

De fractievoorzitter lepelde dinsdag tijdens de vergadering wat resultaten op na 1 jaar:

• Voedselbank en Mannafashion hebben eindelijk een eigen gebouw gekregen in Vroomshoop
• Fietspad Kerkallee in Den Ham met daadkracht afgerond na 4 jaar lang getreuzel;
• Grafrust voor onbepaalde tijd, zonder dat deze graven worden geruimd (voorheen ‘eeuwig durend grafrust’);
• Nieuwe kunstgrasvelden voor voetbalclubs / Einde aan 9 jaar durende discussie over sporttarieven;
• Website www.bouwenintwenterand.nl met meest recente woon- en bedrijfskavels in de gemeente;
• Ondernemers in Gastvrij Twenterand aan het stuur om economisch en toeristisch klimaat te versterken;
• Toegankelijker communiceren met inwoners. Zo zijn brieven aan inwoners in begrijpelijke taal opgesteld, is er meer gebruik van animatie (Begroting en Kadernota in één oogopslag) en video’s;
• De Klachtenregeling is vernieuwd met als doel de positie van inwoners te verbeteren.

Maar er staat nog veel op stapel, zo is in de plannen te lezen:
* Kernbudgetten: ideeën en initiatieven van inwoners, buurten, verenigingen en bedrijven die bijdragen aan de leefbaarheid en onderlinge binding kunnen geld tegemoet zien;
* Er komt een fondsen-/subsidiewerver in dienst van de gemeente, die bedrijven en verenigingen op weg helpt. Maar gaat ook zelf op zoek naar geld voor de gemeente;
* Met vrijwilligersorganisaties wordt een Evenementennota opgesteld en het Cultuurbeleid krijgt nieuw elan;
* Er wordt een document opgesteld voor een vitaal platteland met bewoners en eigen boeren;
* Een wandelpadenplan moet op termijn de veiligheid langs wegen voor wandelaars te vergroten;
* Eenzaamheid krijgt de volle aandacht evenals het scheidingsloket met speciale aandacht voor het kind;
* Financieel minder draagkrachtige (werkende) ouder(s), die tijdelijk niet in staat zijn hun kind de aandacht te geven die het nodig heeft, worden ontlast door hun kind Kinderopvang te laten genieten.

De oppositiepartijen sleepten een aantal toezeggingen van het college in de wacht. Waaronder een inventarisatie van panden met asbest in met name het buitengebied (PVV) én een overzicht van uitkeringsgerechtigden die een tegenprestatie moeten leveren (VVD en SGP). Vervolgens werden veertien voorstellen in stemming gebracht. Daarvan werden twee PvdA/GroenLinks-voorstellen aangenomen. Zo krijgt het Veenmuseum – onder voorwaarden – 15.000 euro geleend voor het herstellen van de vloer, dat omgezet kan worden in kwijtschelding en worden plaatsnaamborden ook in streektaal (dialect) weergegeven.

De stem van de inwoner
Het is bekend dat de coalitiepartijen GBT en CU de relatie met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners wil verbeteren. Dat vergt een andere wijze van communiceren: niet alleen informatie brengen, maar ook halen. Zo hebben inwoners via een burgerpeiling kunnen meepraten over de koopzondag. Via dezelfde peiling kan op dit moment een ieder meebepalen wat voor nieuwe burgemeester er straks moet komen. En na de zomervakantie krijgen inwoners de gelegenheid invulling te geven aan nieuw hondenbeleid. Daarnaast zullen twee maal per jaar politiek/publieke debatten en gesprekken plaatsvinden afwisselend in de kernen.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Sybiel & Wiel
Op 'n Onbewoond Eiland
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe