Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Ondernemers schenken Alinkers aan bewoners Erve Nienenhoek

DEN HAM – Begin juli ontvingen medewerkers, bewoners en gasten van ZorgAcccent woonzorgboerderij Erve Nienenhoek in Den Ham twee Alinkers. Dit is een soort loopfiets die zo ontworpen is dat mensen met lichamelijke beperkingen zich makkelijker kunnen voortbewegen. De Alinkers werden aangeboden door twee ondernemers met hart voor de oudere medemens: Jan Manenschijn van Garage Manenschijn uit Daarle en Jerry Blekkenhorst van De Zandstuve uit Den Ham.

Janine Heuver, woonbegeleider op Erve Nienenhoek: ‘De Alinker is een mooi hulpmiddel om bewoners en gasten van ‘Gast aan Tafel’ meer te laten bewegen. Ons uitgangspunt bij het verlenen van zorg is altijd om mensen zo lang mogelijk zelfstandig en cognitief op een goed niveau te houden. Dit kunnen we volgens hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder (bekend van zijn rol als tafelgenoot bij DWDD) doen door meer te bewegen. Dit bevordert een goede bloedsomloop in de hersenen, waardoor mensen langer vitaal blijven. En wat is leuker dan er samen op uit te gaan? Voor korte afstanden kan dat prima met een rollator, maar voor langere wandelingen is de Alinker meer geschikt omdat je hiermee ook makkelijk rustmomenten kunt inlassen. Dit is een mooie aanvulling op zorgverlening op de zorgboerderij. We zijn beide ondernemers dan ook erg dankbaar. ‘

Gemak dient de mens? Vergeet het maar. Het lichamelijk inactieve leven, dat wereldwijd steeds meer mensen leiden, is een sluipmoordenaar, met op termijn ernstige nadelige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lichamelijk omdat de risico’s op overgewicht, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en ouderdomssuiker (suikerziekte type 2) aanzienlijk toenemen bij een inactief, sedentair leven. De genoemde gevolgen zijn overigens ook dé risicofactoren voor het ontstaan van dementie. Geestelijk omdat er een duidelijke relatie bestaat tussen lichamelijke activiteit en cognitieve functies, zoals bijvoorbeeld het geheugen. (Citaat uit het boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ door Erik Scherder).

Foto van links naar rechts; Daniëlle Kamphuis, Jaap Don, Jerry Blekkenhorst (van Partycentrum de Zandstuve), Jan Manenschijn (van Garage Manenschijn), Hennie Noppers en Janine Heuver.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
De Arizona's
7 Dagen Lang
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe