Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Antwoord College op vragen PvdA/GroenLinks over Soweco

TWENTERAND – Volgens het college is geen sprake van een koerswisseling maar van een nader onderzoek naar het aandeelhouderschap van de maatschappelijke onderneming. Het college is positief over Soweco en het rapport van Iroko onderschrijft dat ook. Er is geen koerswijziging. Er is sprake van een nader onderzoek naar het aandeelhouderschap. De gemeente is de regievoerder op het totale sociale domein. Dat daar tekorten zijn is meerdere malen met de raad besproken. Voor het complete beeld, de gemeente heeft voor het jaar 2018 bovenop het jaarbedrag dat van het rijk wordt ontvangen € 820.435 aan Soweco en € 485.000 aan Larcom extra bijgedragen.

De taak van Raad van Commissarissen in dezen is het “houden van toezicht op het beleid van de bestuurder en op de gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Bovendien staat de RvC de bestuurder met raad terzijde, zowel op verzoek van de bestuurder als op eigen initiatief.
De zes gemeenten zijn eigenaar van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) en daarmee indirect ook eigenaar van SOWECO NV. Het is voglens het college volledig legitiem en verstandig dat de eigenaar, financier en belangrijkste opdrachtgevers zich beraden op de toekomst van de organisatie. SOWECO is een van de uitvoeringsorganen binnen het sociaal domein. Gemeenten staan voor een veel bredere opgave en hebben dus ook de verantwoordelijkheid om de rol en positie in de breedte van het hele domein te evalueren.

Natuurlijk zullen gemeenten de zorg voor de kwetsbaren voortzetten. Daarin staan ze zij aan zij met de RvC. De rechtspositie van SW-medewerkers is ook nog eens verankerd in wetgeving. Maar gemeenten hebben de zorg voor ál hun inwoners, op een wijze die recht doet aan lokale politieke voorkeuren, en die past binnen de begroting. De RvC heeft geen positie in die gemeentelijke verantwoordelijkheid. Gemeenten zijn dan ook geen verantwoording verschuldigd aan de RvC.

Voor wat betreft de baangaranties hebben alle medewerkers met een Wsw-indicatie de garantie dat zij hun baan en loon behouden. Er is vooruitlopend op het onderzoek nog geen overleg geweest met andere instanties met betrekking tot andere doelgroepen. Uiteraard gaat het college, alsdan, in overleg.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Ric Gerty's
Die Welt Ist Schòn
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe