Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

CDA de grootste in gemeente Twenterand

TWENTERAND – In Twenterand is het CDA de grootste gebleven bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De christendemocraten kregen in deze Overijsselse gemeente 36,5 procent van de stemmen. Dat betekent een daling ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 40,6 procent uitkwam.
De ChristenUnie-SGP leed een verlies, maar blijft desondanks op de tweede plaats. ChristenUnie-SGP haalde 16,8 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 19,5 procent). Forum voor Democratie volgt op de derde plaats. De partij die in maart de Provinciale Statenverkiezingen won, behaalde 11,0 procent van de stemmen. Deze nieuwkomer deed de vorige keer niet mee.

Op de vierde plek komt de PvdA. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans maakte een grote sprong en noteerde 9,8 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 4,2 procent. Als vijfde eindigt de VVD, die met 7,9 procent een hoger percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (5,2 procent).

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

PVV behaalde 4,4 procent van de stemmen (was 11,7 procent);
GroenLinks noteert 3,3 procent (was 2,4 procent);
De SP komt op 2,6 procent (was 6,3 procent);
50Plus kreeg eveneens 2,6 procent (was 2,2 procent);
D66 eindigt als tiende partij met 2,3 procent van de stemmen (was 4,7 procent).

De PvdA boekte de grootste winst van alle partijen die vijf jaar geleden ook meededen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Forum voor Democratie komt in Twenterand als grootste nieuwkomer binnen.

In Twenterand kwam 38,9 procent van de 25.876 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 35,5 procent was. De opkomst in de gemeente is lager dan de landelijke, die op 41,9 procent uitkwam.

Bron: NOS

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
B-Brothers
Baby Bleu
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe