Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PvdA/GL over Zonnepark

De verwachte dividenduitkering aan de gemeente over 2023 is € 300.000.

De fractie PvdA/GroenLinks stelde vragen over de  “Opbrengsten Zonnepark”. Het college antwoordt als volgt:

Ja, de gemeente is in algemene zin bekend met de effecten van de negatieve opbrengsten van zonnepanelen en in dit geval het Zonnepark.

Door afschakelen van de zonnepanelen op tijdstippen met negatieve energieprijzen wordt de energie-opbrengst iets minder dan de potentiële energieproductie van de installatie.
In algemene zin is de financiële opbrengst van de zonnestroom met name afhankelijk van de energieprijs. Deze wordt bepaald door de marktprijs voor energie (die de afgelopen paar jaar hoger lag dan daarvoor), het afnamecontract met de energieleverancier (Voor Zonnepark Oosterweilanden BV is dat VandeBron) en de SDE++ subsidie.

Voor het project Zonnepark is SDE subsidie verleend. De verstrekte subsidie is een voorschot en wordt jaarlijks bijgesteld volgens het systeem van de SDE. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) berekent jaarlijks het voorschot. Na afloop van het kalenderjaar berekent zij op basis van het beschikte subsidierecht of er te weinig of te veel SDE-subsidie is ontvangen. Dit heet bijstellen. Dit bijstellen gebeurt elke keer over de gehele subsidieperiode. Het subsidierecht bepaalt RVO aan de hand van de werkelijke subsidiabele energieproductie, het definitieve correctiebedrag en het SDE-basisbedrag (beschikt bedrag) van het project. Als er te veel aan voorschot is uitbetaald ten opzichte van het subsidierecht moet er een bedrag worden terugbetaald (de bijstelling is negatief). Als er te weinig aan voorschotten zijn ontvangen ten opzichte van het subsidierecht ontvangt het project een bedrag (de bijstelling is positief). Over de perioden met negatieve energieprijzen wordt onder bepaalde voorwaarden geen SDE-subsidie verstrekt.

Daarnaast is het contract voor levering van energie (met VandeBron) van belang. Zonnepark Oosterweilanden BV heeft een curtailment-overeenkomst met VandeBron om negatieve prijzen te vermijden en netcongestie te beheersen. VandeBron kan op afstand zonnepanelen uitschakelen bijvoorbeeld op piekmomenten. Hier staat echter wel een vergoeding tegenover ten gunste van Zonnepark Oosterweilanden BV.
Het uiteindelijk resultaat voor de dividenduitkering over 2023 aan de gemeente Twenterand zal blijken uit de jaarrekening van Zonnepark Oosterweilanden BV. Volgens Zonnepark Oosterweilanden BV is de jaarrekening 2023 definitief en zal deze in september 2024 met de aandeelhouder worden gedeeld ter vaststelling3. Volgens verwachting zal de dividenduitkering over 2023 € 300.000 bedragen.

De verwachte dividenduitkering aan de gemeente over 2023 is € 300.000. Deze financiële opbrengst is volgens de verwachting in de Programmabegroting 2024 en hetzelfde als voorgaande jaren. Volgens eerdere besluitvorming in de raad wordt dit vanaf 2023 deels ingezet voor voeding van de duurzaamheidssubsidie (voor isolatie van woningen van onze inwoners) en deels voor de exploitatie van het nieuwe zwembad in Vriezenveen.

In oktober wordt uw raad in een raadsinformatiebijeenkomst geïnformeerd over de ontwikkelingen rond een Energiehub in Vriezenveen en de mogelijke rol van de gemeente en van Zonnepark Oosterweilanden BV hierbij. Zonnepark Oosterweilanden BV is aangehaakt bij de plannen voor de Energiehub en is voornemens de mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.
Koppelen van grote bedrijven zodat deze bij negatieve uren rechtstreeks ontvangen van het zonnepark is op dit moment zonder een Energiehub technisch gezien nog niet mogelijk.  Het in onrendabele uren opslaan in waterstof is onder andere een van de onderzoeksvragen bij de ontwikkeling van een Energiehub.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Andrea & Gunther
Kuss Polka
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe