Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PVV over AZC

Het college is van mening dat onze rechtsstaat een groot goed is en respecteert alle wetten die van kracht zijn in Nederland.

De PVV stelde vragen over de mogelijke komst van een AZC,  buiten de raad om.  Het college antwoordt  als volgt:

In 2022 is door het COA contact opgenomen met de eigenaar van het pand aan de Afrikalaan 1 in Vroomshoop. Zoals gebruikelijk wanneer het COA rechtstreeks een pandeigenaar benadert, is er ook contact geweest tussen het COA en de gemeente. Dit was geen initiatief van de gemeente Twenterand. Tussen juni en augustus 2022 hebben op verzoek van het COA een aantal (voornamelijk ambtelijke) gesprekken plaatsgevonden tussen het COA en de gemeente Twenterand over mogelijke opvang van asielzoekers aan de Afrikalaan 1 in Vroomshoop. Vanwege de vele uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen, is gezamenlijk besloten om de gesprekken te beëindigen.

In de periode juni-augustus 2022 was de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen ook bekend als de Spreidingswet inderdaad nog niet van kracht. Op dat moment had de Rijksoverheid dus nog niet de juridische middelen om asielopvang in een gemeente af te dwingen. Dat laat onverlet dat ook vóór de invoering van de Spreidingswet het gemeenten vrijstond om locaties voor asielzoekerscentra (AZC’s) aan te wijzen.
Op verzoek van het COA hebben tussen juni en augustus 2022 een aantal gesprekken plaatsgevonden over de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen aan de Afrikalaan 1 in Vroomshoop. Gezien de ernst van de opvangcrisis van asielzoekers/vluchtelingen waar óók in 2022 al sprake van was, heeft de gemeente Twenterand ingestemd om deel te nemen aan deze gesprekken. Het college is van mening dat er geen sprake is geweest van een overhaaste actie.

De inlichtingenverplichting van het college richting de raad is vastgelegd in artikel 169 van de Gemeentewet. In artikel 169 lid 2 staat het volgende: “Zij (=leden van het college) geven de raad alle inlichtingen die de raad voor de uitoefening van zijn taak nodig heeft”. De genoemde overleggen die hebben plaatsgevonden tussen het COA en de gemeente Twenterand zijn nooit verder gekomen dan een verkenning en zijn in een vroegtijdig stadium afgebroken. Deze gesprekken vallen onder beleidsvoorbereidingen en hebben niet geleid tot besluitvorming. Daarmee kan het besprokene redelijkerwijs niet tot de inlichtingenverplichting richting de raad worden gerekend.

De gezamenlijke conclusie na een aantal gesprekken was dat er geen AZC komt aan de Afrikalaan 1 in Vroomshoop. Er zijn geen toezeggingen gedaan aan betrokken partijen.

Navraag bij de PVV-fractie heeft opgeleverd dat met ‘beleid van de raad’ wordt gerefereerd naar de motie vreemd Prioritering huisvesting doelgroepen, waarin het college wordt verzocht “aan opvang van asielzoekers geen medewerking te verlenen, zolang dit niet tot de wettelijke taak (= verplichting) van de gemeente behoort.” Deze motie is op 25 april 2023 aangenomen door de raad, geruime tijd nadat de gesprekken met het COA over de opvang van asielzoekers aan de Afrikalaan 1 in Vroomshoop al waren beëindigd.

De burgemeester was in zijn hoedanigheid van portefeuillehouder asielzaken in 2022 inhoudelijk op de hoogte van gesprekken met het COA. Sinds oktober 2022 is de burgemeester voorzitter van de Twentse Regietafel Asielinstroom, nadat de gesprekken met het COA al waren beëindigd.

De gemeente Twenterand is niet van plan op deze plek opvang te verwezenlijken. Sinds september 2022 zijn er vanuit de gemeente Twenterand geen gesprekken gevoerd met de eigenaar van het pand over de opvang van asielzoekers en op dit moment zijn er ook geen gesprekken gaande.

Er is geen sprake van een schending van vertrouwen tussen het college enerzijds en de raad of de inwoners van Twenterand anderzijds. Zoals gemeld onder vraag 5 is de motie waarin de raad het college oproept om geen medewerking te verlenen aan opvang van asielzoekers aangenomen nadat de gesprekken met het COA al geruime tijd waren beëindigd. Bovendien, zoals aangegeven onder vraag 3, behoorden deze gesprekken tot beleidsvoorbereiding en vallen daarom niet onder de inlichtingenverplichting.

Het college is van mening dat onze rechtsstaat een groot goed is en respecteert alle wetten die van kracht zijn in Nederland. De uitvoering van de Spreidingswet is een wettelijke taak van de gemeente Twenterand. Uw raad zal in de uitvoering van deze taak uitgebreid worden meegenomen, conform het toegezegde door portefeuillehouder Koster.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
The Walkers
I Adore Her
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe