Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Dammers Witte van Moort knap derde in KNDB-beker

Mooie strijd in denksportcentrum Dem Hommel in Utrecht.

UTRECHT – Op zaterdag 1 juni speelden de dammers van Damclub Witte van Moort uit Westerhaar in de KNDB-beker. Waar de KNDB-beker vroeger een meerdaags toernooi was wordt het tegenwoordig met een versneld tempo afgewerkt op één dag.

Met 28 viertallen was er een mooie deelname in het ruime denksportcentrum Den Hommel te Utrecht. Het deelnemersveld had qua kwaliteit wel enigszins ingeboet vanwege het EK dat in Italië wordt gespeeld. Zo moest Witte van Moort haar sterspeler Jitse Slump missen, maar ook bij andere verenigingen ontbraken sterke spelers.

In de eerste ronde speelde Witte van Moort tegen De Variant uit Oudenbosch. Gerbrand Hessing overspeelde zijn tegenstander De Wolf vanuit de opening terwijl Bert Aalberts in het late middenspel zaken deed tegen Klaassen. Yuen Wong had een boeiende partij tegen de absolute sterspeler van De Variant, Brouwers en zette het eindspel knap om in winst. Gil Salomé kreeg de winst net niet rond tegen De Wolf en stond als enige een punt af (7-1).

Na deze prima start wachtte er met Dammers uit Oost een taaie tegenstander met vier ereklassers. Hessing en Wong kwamen tegen respectievelijk Rinner en Zweerink niet verder dan remise. Gelukkig wist Salomé in een prachtige partij de ervaren Spieker een kopje kleiner te maken. Aalberts had voordeel tegen Schellekens maar gaf remise om de teamoverwinning veilig te stellen (5-3).

Na een goed verzorgde lunch was het tijd voor de derde ronde. Met Damlust uit Gouda was er een zware tegenstander. De Westerhaarders kenden echter een uitstekende wedstrijd. Salomé speelde tegen de sterke grootmeester Prosman en dat zou dus een zware pot kunnen worden. Niets was minder waar want Prosman schoot in de opening een enorme bok waarna Salomé zo de schijven en punten kon oprapen. De wedstrijd werd beslist door Wong en Aalberts, die hun tegenstanders Hoogendoorn en Venema wisten te verslaan. Hessing kwam in de slotpartij tot remise tegen Mooser (7-1).

Met nog altijd de volle score voerde Witte van Moort samen met het verrassende SNA Heerhugowaard de ranglijst aan. SNA was dan ook de tegenstander in ronde vier. Aalberts speelde Coster snel uit zijn evenwicht en won vlot. Op de andere borden was het erg spannend. Wong speelde na een mooie partij tegen Terweijden remise. Ook bij Salomé leek remise een logische uitslag maar in het eindspel raakte hij de draad helaas kwijt zodat Koopmanschap de partij won. Hessing moest toen dus winnen om de wedstrijd over de streep te trekken. Hij haalde tegen Groeneweg alles uit de kast maar tevergeefs, het werd remise (4-4).

In ronde vijf speelden de Westerhaarders tegen het ijzersterke Huissen. De opstelling pakte goed uit en de wedstrijd verliep volgens plan. Hessing, Salomé en Aalberts legden hun sterkere tegenstanders Stokkel, Lemmen en Wirny aan de remise-ketting zodat Wong, die als enige een echt kansbord had, zaken kon doen. Tegen de fanatiek ruilende Leijser moest Wong hard werken, maar hij wist op knappe wijze de winst binnen te slepen (5-3).

De zesde en laatste ronde werd gespeeld tegen Hijken DTC. Witte van Moort stond samen met Hijken aan kop en kon dus in een rechtstreeks duel bekerwinst afdwingen. Helaas verliep de wedstrijd ongelukkig want Salomé gaf een winnende stelling tegen ‘’mysticus’’ Jansen uit handen en verloor, terwijl Wong zichzelf tegen oud-wereldkampioen Boomstra de afgrond in combineerde. Aalberts en Hessing werden afgestopt door De Vries en Okken (2-6).

Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleken de Westerhaarders netjes als derde te zijn geëindigd in deze bekerstrijd, die werd gewonnen door Hijken. Samen met de verdienstelijke vierde plaats in de reguliere competitie kan de damclub dan ook terugzien op een geslaagd seizoen.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
De Deltapiraat Met Recla...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe