Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt GBT over gevaarlijke wegversmalling Hoofdweg Westerhaar

Het is de bedoeling dat op termijn op gehele Hoofdweg in Westerhaar de maximale snelheid van 30 km/h zal gelden.

TWENTERAND/WESTERHAAR –  GemeenteBelangen Twenterand maakte het college attent op de onlangs aangebrachte, gevaarlijke,  wegversmalling in de Hoofdweg te Westerhaar. Het college antwoordt daarop als volgt (samengevat):

De verkeersmaatregel aan de Hoofdweg in Westerhaar, aan beide zijden van de Sluiskade, is op verzoek van de gemeenteraad van de gemeente Twenterand, inmiddels verwijderd. Deze wegversmalling is gerealiseerd op basis van de richtlijnen van het kennisplatform CROW. Aanpassingen om de snelheid te verlagen of om de verkeerssituatie veiliger te maken gebeurt onafhankelijk en objectief. Maatregelen zijn altijd in het algemeen belang en niet voor een individu.

Voordat de wegversmalling werd geplaatst, werd er veel harder gereden dan de toegestane maximale snelheid van 30 km/h in de 30 km-zone, door het ontbreken van een snelheidsremmende maatregel. Volgens de richtlijnen van het CROW dient er een verkeersmaatregel te worden getroffen bij een overgang van 50 naar een 30 km/h-zone. Deze maatregel dient de snelheid te remmen.

In maart 2024, na het plaatsen van de wegversmalling, was op de Hoofdweg in de desbetreffende 30 km-zone, 32 km/h met een gemiddelde snelheid van 27 km/h. Gezien de afname van de snelheid concluderen we dat de maatregel de snelheid terugbrengt naar een acceptabel niveau.

De kosten van deze wegversmalling zijn € 5.000, – en passen in de reguliere budgetten voor het nemen van verkeersmaatregelen.

Bij een tussentijdse evaluatie is gebleken dat de wegversmalling goed werkt voor personenauto’s in combinatie met fietsers. Echter voor het Openbaar Vervoer, goederenvervoer en landbouwvoertuigen zetten we een kanttekening, vanwege de lengte van deze voertuigen. Vanwege de lengte van deze voertuigen is het mogelijk dat de veiligheidsbeleving van de gebruiker anders is dan voorheen is ingeschat.

Om te komen tot een breed gedragen oplossing, aangaande de verkeersveiligheid en de beleving daarvan, zullen wij in overleg treden met de direct omwonenden en de inwoners van Westerhaar. Gedurende dit proces zijn wij voornemend de reeds voorziene maatregelen, al dan niet, tijdelijk te verwijderen. Dit is mede afhankelijk van de uitkomsten van onze gesprekken met de inwoners.

Bij de totstandkoming zijn in juli 2023 alle tussenliggende bewoners en bedrijven uitgenodigd in het gemeentehuis om de maatregelen te bespreken. Tevens is deze maatregel besproken met het AZB en meerdere keren in de Adviesgroep Verkeer. Tijdens de gesprekken met de omwonenden zijn verschillende snelheidsremmende maatregelen voorgelegd en besproken en is uiteindelijk deze maatregel gekozen. Het is de bedoeling dat op termijn op gehele Hoofdweg in Westerhaar de maximale snelheid van 30 km/h zal gelden.

Om meer eenheid aan te brengen in de bestrating van alle fases van de Hoofdweg zijn de klinkers aan de Hoofdweg nabij Sluiskade onlangs vervangen door dezelfde klinkers die zijn toegepast in het inmiddels gereconstrueerde deel van de Hoofdweg.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
De Deltapiraat Met Recla...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe