Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt SGP over RES en ATT

De voorzitter van RES Twente heeft op 10 november ook de gemeenteraden  geïnformeerd via een mail aan de griffiers.

TWENTERAND – De SGP vraagt zich af waarom de Raad niet pro-actief is geïnformeerd over de stellingname tegen de provincie. Het college antwoordt (samengevat) als volgt:

De bestuurders van RES Twente hebben op 2 november afgesproken om – in navolging van West-Overijssel – een zienswijze naar Gedeputeerde Staten te sturen. De brief is op 6 november in concept opgesteld door de RES-organisatie en de voorzitter van RES Twente (wethouder Jaimie van Essen van gemeente Losser). Na korte bestuurlijke afstemming is de brief op 9 november aan Gedeputeerde Staten verzonden door de voorzitter van RES Twente. Deze heeft op 10 november ook de gemeenteraden en Provinciale Staten geïnformeerd via een mail aan de griffiers.

De brief met de zienswijze van de gemeenten RES Twente over het voorgenomen wind- en zonbeleid, is vooral gericht op het (onderlinge) proces tussen provincie en gemeenten. In het proces voor het nieuwe voorgenomen provinciaal beleid voor wind en zon voelen de wethouders van de RES gemeenten zich onvoldoende betrokken door de provincie. RES Twente wil daarom een pas op de plaats maken in het opstellen van het RES 2.0 totdat de definitieve ruimtelijke kaders voor wind en zon door PS zijn vastgesteld. Twenterand is voor het samen blijven optrekken in RES verband en heeft ook voorkeur voor deze route naar RES Twente 2.0. De planning voor de oplevering van RES 2.0 moet dan worden aangepast naar vaststelling begin 2025.

Dit alles neemt niet weg dat de gemeenten wel doorgaan met de uitvoering voor de noodzakelijke energietransitie daar waar dat kan. Dat geldt ook voor de samenwerking van de drie ATT gemeenten en de provincie voor het ATT gebied. En zijn wij verder onder andere bezig met het isoleren van woningen, Zon op Dak, biogas en de energie-infrastructuur. In het voorgenomen provinciaal windbeleid zijn overigens (buiten het ATT-gebied) in Twenterand geen gebieden opgenomen in provinciale clustergebieden.  In de komende maand(en) wordt dit verder geconcretiseerd en komt de wethouder met een nieuw voorstel, waarin de samenwerking verder vorm krijgt.

In de MER wordt de omgeving (de omwonenden) sowieso betrokken. Dit is een verplicht onderdeel van het onderzoek. Aanvullende onderzoekspunten van omwonenden kunnen onder voorwaarden worden meegenomen. Onderzoeken moeten (objectief) meetbaar zijn en binnen de beschikbare tijd kunnen worden uitgevoerd. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over monitoring van bepaalde onderzoekspunten na voltooiing van de turbines.

 

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
De Deltapiraat Met Recla...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe