Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen PVV over verkeerssituatie Oranjestraat (Brede school) Westerhaar

PVV constateert toenemende onveiligheid,  gedurende de sloop/herbouw van de Oale Bouw

WESTERHAAR – Nu er reeds is begonnen met de sloop/herbouw van de eerste fase met woningen in de Oale Bouw in Westerhaar is er sinds de start hiervan (februari 2023) ernstige verkeershinder in de wijk.
Deze hinder wordt met name veroorzaakt door de volledige afsluiting van het noordelijke gedeelte van de Veenstraat. Deze straat werd veel gebruikt door het verkeer.
Echter nu het noordelijke deel van de Veenstraat afgesloten is, wordt de Oranjestraat, dat een éénrichtingsweg, is door het verkeer gebruikt. Het verkeer dat normaal gesproken door de Veenstraat gaat vindt nu zijn weg door de Oranjestraat en de regel van een éénrichtingsweg wordt door menigeen aan de laars gelapt.

Doorgang door de tussenliggende straat (Borggrevestraat) is niet mogelijk omdat deze doodlopend is. Met name voor de schoolgaande kinderen ontstaat er op deze manier een hele onveilige en gevaarlijke
situatie. Ook worden de stoepen, paaltjes stuk gereden door vrachtverkeer in de woonwijk, want ook deze vinden hun weg langs het bejaardenhuis, de scholen, kinderopvang en de veel bezochte speeltuin “Ons Domein”.
Het Amaliaplein, dat tussen de Oranjestraat en de Beeklaan, ligt ondervindt tevens veel hinder van het verkeer; immers het Amaliaplein is een sluiproute geworden die voor (vracht)verkeer een snelle doorgang geeft naar de woonwijk.  Het Amaliaplein wordt gebruikt voor evenementen zoals het jaarlijkse Turffeest en de kermis.

Wij houden ons hart vast wat de verkeershinder dan voor gevaarlijke situaties veroorzaken zal. Het herontwikkelen van de Oale Bouw zal ruim drie jaar in beslag gaan nemen en hierdoor zal de verkeersituatie ook over drie jaar pas weer normaal zijn. Drie jaar lang zal het ‘hart’ van Westerhaar met zijn scholen, bejaardenhuis, kinderopvang, speeltuin, evenementenplein ,oorlogsmonument en het veel door de jeugd gebruikte voetbalveld, hier ernstige overlast van ondervinden.
Alleen handhaving op het inrijden van beide richtingen van de Oranjestraat is volgens PVV Twenterand geen oplossing die voldoende veiligheid biedt. Wij zien wel een oplossing in het (vroegtijdig) openen van de Borggrevestraat. Zoals bekend is zal de Borggrevestraat in de toekomst weer open worden gemaakt. Echter dit zal pas aan het einde van de werkzaamheden zijn en dat is over ruim drie jaar.
Wij zien graag, met het oog op de komende evenementen op het Amaliaplein, het mooie weer waardoor meer kinderen zelf op het fietsje of te voet naar school zullen gaan, ouderen die vaker buiten aan de wandel gaan en de speeltuin die met mooi weer vaker gebruikt zal gaan worden, dat de Borggrevestraat met spoed geopend zal worden. Zodat deze tenminste een gedeelte van het verkeer op zal gaan vangen en de Oranjestraat weer kan gaan dienen als een éénrichtingsweg.

Dan zijn nog niet alle problemen opgelost maar wel de meeste problemen. Steekproefsgewijs kan handhaven ervoor zorgen dat notoire overtreders voortaan de nieuwe route pakken.
We hebben dan ook een aantal vragen aan het college. Onze vragen:

Vraag 1.
Is het college op de hoogte van de gevaarlijke ontstane verkeerssituatie in de Oranjestraat, met daarbij de verkeershinder bij de scholen, kinderopvang, speeltuin, ed.?

Vraag 2.
Gaat het college de Borggrevestraat op zeer korte termijn openstellen voor het verkeer? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3.
Is het college van plan om alle schade veroorzaakt door het (werk) verkeer te laten herstellen?

Vraag 4.
Ziet het college andere oplossingen om de verkeershinder op korte termijn op te lossen? Zo ja, welke zijn dit?

Vraag 5.
Is het college het met ons eens dat voor deze zeer gevaarlijke ontstane situatie uiterste spoed is vereist omdat het wachten is op een ongeval?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Ulli Bastian
Daddy
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe