Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Meer dan duizend gebakjes voor Twenterandse vrijwilligers

De gebakjes en taarten konden bij één van de deelnemende bakkerijen in Twenterand worden afgehaald.

TWENTERAND – Afgelopen week vond de jaarlijkse gemeentelijke waarderingsactie voor vrijwilligers plaats. Iedere Twenterander kon met een waardebon een doosje met twee gebakjes ophalen bij één van de deelnemende bakkerijen en hiermee een vrijwilliger verrassen. In totaal zijn er met de Taart & Kaart! actie meer dan duizend gebakjes uitgedeeld.

De waarderingsactie, die jaarlijks door gemeente Twenterand en Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand (onderdeel van ZorgSaam Twenterand) wordt georganiseerd, vindt altijd plaats rond de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december. “Vorig jaar hadden we een bloemenactie, dat was ook een groot succes. Maar het leek ons leuk om dit jaar iets met taart te doen”, legt Charon Wessels van het Informatiepunt Vrijwilligerswerk uit. “De actie is bedoeld om van mens tot mens een stukje waardering te uiten voor al het mooie en nuttige vrijwilligerswerk dat er door vele Twenteranders wordt gedaan. Wij kunnen als professionals nog zo vaak zeggen hoe zeer vrijwillige inzet gewaardeerd wordt, maar een bedankje van de buurvrouw of een medevrijwilliger spreekt veel meer aan. Dat is van hart tot hart”.

‘Speciale vergadering’
Toch richtte de actie zich ook op vrijwilligersorganisaties. Zij konden bij de deelnemende bakkerijen één of twee taarten afhalen. “De ene organisatie heeft een gezellig koffiemoment georganiseerd met de vrijwilligers, de andere organisatie heeft een ‘speciale vergadering’ ingelast om met elkaar een taartje te kunnen eten”. Organisaties, clubs en besturen hebben dus op verschillende manieren van deze actie gebruik gemaakt. Voor organisaties was de actie een manier om vrijwilligerswaardering te ondersteunen of activeren. “Het is niet zo dat we voor organisaties eindeloos veel taart beschikbaar hebben gesteld. De actie was meer bedoeld om vrijwilligersorganisaties een zetje te geven om hun vrijwilligers weer eens in het zonnetje te zetten. Als steunpunt voor vrijwillige inzet hebben we een ondersteunende functie en dit is wat we onder andere doen als het gaat om het waarderen en bedanken van vrijwilligers(werk)”, aldus Charon.

Handgeschreven groet
Bij elk doosje gebak of taart werden kaartjes meegegeven, met daarop de tekst: Vrijwilliger bedankt voor wie je bent, voor alles wat je doet, altijd vanuit je hart, nooit omdat het moet. “Op de achterkant van de kaart kon men zelf nog iets opschrijven, iets wat men tegen de betreffende vrijwilliger wou zeggen. Dat maakt het allemaal nog een stukje persoonlijker. En niks is leuker dan een handgeschreven groet of wens, toch?”.

Kringloopwinkel De Ketting
Eén van de ruim 40 organisaties die heeft deelgenomen aan de Taart & Kaart! actie is kringloopwinkel De Ketting in Vroomshoop. Vrijwilliger Carla Netters wilde haar medevrijwilligers verrassen en daarmee haar waardering voor hun inzet uiten. Bij de kringloopwinkel, die al 30 jaar bestaat, zijn 25 vrijwilligers actief die samen het ophalen, schoonmaken, uitstallen en verkopen van de spullen op zich nemen. “Ik vind dat mijn medevrijwilligers het verdienen, de oudste zijn al 85 jaar oud”, legt Carla uit. “Eén keer per jaar komen we met de hele groep bij elkaar voor een hapje en drankje, dus ik dacht dan is dit ook wel een keer leuk”. De taart werd aan de vrijwilligers van De Ketting uitgereikt door wethouder Mark Paters. Hij benadrukte dat vrijwilligerswerk onmisbaar en onbetaalbaar is. “Als alle vrijwilligers hun werk neer zouden leggen, dan stort de hele samenleving in”, aldus Paters. Diezelfde middag bracht Paters ook een doosje gebak langs bij Rikus Withaar uit Den Ham. Rikus is één van de vrijwillige beheerders van de AED-kasten in Den Ham en in die hoedanigheid verbonden aan de EHBO vereniging Den Ham.

Deelnemende lokale bakkerijen
De gebakjes en taarten konden bij één van de deelnemende bakkerijen in Twenterand worden afgehaald. In Vriezenveen en Vroomshoop bij bakkerij van der Goot, en in Den Ham bij bakkerij Nollen. “In Westerhaar hebben mijn collega Ellen Bloemhof en ik in De Klaampe zelf de taarten en gebakjes uitgegeven, aangezien Westerhaar geen bakker meer heeft. Dat zijn toch wel de leukste momenten van ons werk”. Het gebak en de taarten dat in Westerhaar werd uitgedeeld was afkomstig van bakkerij Nollen in Den Ham.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Danny & Angelique
Ik Kan Geen Dag Meer Zon...
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe