Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

GBT wil ook eenmalige uitkering voor wsw’ers

Gemeenteambtenaren ontvangen een extra eenmalige uitkering, wsw’ers vallen buiten de boot.

TWENTERAND – Gemeenteambtenaren ontvangen een extra eenmalige uitkering vóór de feestdagen op voorstel van de gezamenlijke gemeentelijke werkgevers. De Wsw-ers, inmiddels ook in dienst van de gemeente(n), vallen hier echter buiten de boot. De oorzaak daarvan ligt niet bij de gemeente Twenterand, maar bij de cao-onderhandelaars. Gemeenteambtenaren vallen namelijk onder een andere cao dan Wsw-ers en dat wil men op elkaar afstemmen. Echter, dat is niet gelukt. Volgend jaar onderhandelt men verder. Dat blijkt ook als wij dit laten navragen bij het College van Arbeidszaken. Hun reactie is te lezen in onderstaande brief. De noodzaak wordt ergerlijk niet gevoeld door de onderhandelbobo’s, terwijl werknemers sociale werkvoorziening het financieel absoluut niet breed hebben. Met name in deze rare tijd.

GBT vindt dat de gemeente Twenterand als werkgever de uitgesproken ambitie, gedaan ten tijde van het beëindigen van de GR Soweco, als voorbeeldrol waar moet maken. Daarom verzoeken wij het college alle in dienst zijnde werknemers gelijk te behandelen. Concreet betekent dit dat Wsw-ers net als gemeenteambtenaren ook in aanmerking moeten komen voor een extra eenmalige uitkering vóór de komende feestdagen. Wel op dusdanige wijze dat het ‘Wsw-gelijkwaardig’ is, geen nadelige consequenties heeft voor de maandelijkse uitkering dan wel salaris en andere (huur en zorg) toeslagen voor deze werknemers.

OPEN BRIEF
Gemeente Twenterand College van burgemeester en wethouders
Postbus 60
7671 AB Vriezenveen
E-mail: info@twenterand.nl
Vriezenveen, vrijdag 2 december 2022
Onderwerp: gelijke behandeling werknemers gemeente Twenterand

Geacht college,
Toen de deelnemende gemeenten enkele jaren geleden besloten een einde te maken aan de Gemeenschappelijke Regeling Soweco – met als gevolg dat Wsw-ers (ook die van Larcom) als werknemer bij diezelfde gemeenten in dienst zouden komen – is de gemeenteraad steeds voorgehouden dat de Wsw-ers als volwaardige werknemer zouden worden beschouwd. Dat wil zeggen: dat de gemeente Twenterand als werkgever alle werknemers gelijk behandeld. In de gemeenteraad zijn naar aanleiding hiervan wel eens vragen gesteld, omdat er Wsw-ers waren die zich niet volwaardig behandeld voelden. Dit speelde voornamelijk op de werkvloer. Volgens u was dat niet het geval en als dat voor zou komen u daar intern nog eens over in gesprek wilde gaan, want dat kon hoe dan ook niet de bedoeling zijn.

Verder schreef u: “De ambitie van de gemeente is een inclusieve samenleving en arbeidsmarkt. De gemeente Twenterand heeft een voorbeeldrol.” Daarna was het enige tijd rustig en het leek de goede kant op te gaan. Tot ons onlangs signalen bereikten dat onze Wsw-ers financieel niet gelijk behandeld worden ten opzichte van het ambtelijk personeel. Zo zouden ambtenaren een extra eenmalige uitkering vóór de feestdagen krijgen op voorstel van de gezamenlijke gemeentelijke werkgevers. De Wsw-ers vallen hier echter buiten de boot. De oorzaak daarvan ligt niet bij de gemeente Twenterand, maar bij de cao-onderhandelaars. Zoals u weet vallen gemeenteambtenaren namelijk onder een andere cao dan Wsw-ers.

Dat blijkt ook als wij dit laten navragen bij het College van Arbeidszaken. Hun reactie is kort: “Nee, de extra eenmalige uitkering geldt niet voor Wsw-ers.” Verder laat men weten: “Momenteel loopt een traject om in overleg te komen met minister Schouten. We willen dat de werkgeverslasten voor de beide cao’s en mogelijke ook extra ruimte voor arbeidsvoorwaarden wordt vergoed door de Rijksoverheid. De tekorten in de sector lopen immers, voor iedere persoon die begeleiding nodig heeft naar regulier werk, enorm op. We hebben daar op 16 november (tijdens de CvA-vergadering) over gesproken. Uiteraard voelt men verantwoordelijkheid voor deze mensen, maar vanwege de tekorten wil men eerst de uitkomsten van het gesprek met minister Schouten afwachten.”

Daar schieten de Wsw-ers niet veel mee op. Schrijnend is dat men wel de verantwoordelijkheid voelt, maar niet de urgentie. Maar, vragen wij ons af, zullen er dan geen Wsw-ers zijn die het momenteel financieel erg moeilijk hebben? Wij vinden dat de gemeente Twenterand als werkgever de uitgesproken ambitie als voorbeeldrol waar moet maken. Daarom verzoeken wij u alle in dienst zijnde werknemers gelijk te behandelen. Concreet betekent dit dat ook Wsw-ers in aanmerking moeten komen voor een extra eenmalige uitkering vóór de komende feestdagen. Wel op dusdanige wijze dat het ‘Wsw-gelijkwaardig’ is, geen nadelige consequenties heeft voor de maandelijkse uitkering dan wel salaris en andere (huur en zorg) toeslagen voor deze werknemers. We schrijven deze open brief, omdat er spoed vereist is. Er is namelijk veel tijd verloren gaan aan voorbereiding (zoals uitvragen, data, enz), want wij zijn hier reeds enige tijd mee bezig. Normaal gesproken zouden we dit willen regelen via een voorstel in de gemeenteraad, maar omdat deze pas op 20 december aanstaande plaatsvindt en er financiële ruimte is door (tijdig) niet ingevulde vacatures in 2022, verzoeken wij het u via deze weg. Als college heeft u de bevoegdheid .

Wij rekenen op een spoedige reactie, doch binnen 10 dagen.
Met vriendelijke groet, namens GBT
Marcus Elzinga – fractievoorzitter fractie@gemeentebelangentwenterand.nl

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Jan Petat
Kleine Meisjes Moeten Sl...
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe