Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Onttrekkingsverboden worden per 1 november ingetrokken

Desondanks is er nog steeds sprake van een aanzienlijk neerslagtekort.

ALMELO – De onttrekkingsverboden die de afgelopen zomer zijn ingesteld vanwege de droogte, zijn met ingang van 1 november niet langer van kracht. Dit betekent dat met ingang van deze datum enkel de reguliere beregeningsregeling van kracht is. Deze regeling geldt voor ons gehele werkgebied en bepaalt onder andere dat beregenen uit oppervlaktewater is toegestaan zolang er nog water over de eerste benedenstrooms gelegen stuw stroomt.

Het groeiseizoen is voorbij en daarmee neemt de watervraag vanuit de landbouw en natuur af. Het neerslagtekort is als gevolg van de regen van afgelopen weken gezakt en tevens daalt de watertemperatuur, waardoor risico’s met betrekking tot waterkwaliteitsproblemen zijn afgenomen. De deze zomer ingestelde onttrekkingsverboden grond- en oppervlaktewater worden daarom ingetrokken.

Dit betekent niet dat er zonder meer met oppervlaktewater beregend mag worden in ons beheergebied, want de standaard beregeningsregeling blijft gewoon van kracht. Hierin is onder andere bepaald dat alleen oppervlaktewater onttrokken mag worden als de eerste benedenstrooms gelegen stuw nog water afvoert.

Welke onttrekkingsverboden zijn niet meer van kracht?
De afgelopen zomer zijn op verschillende momenten de volgende verboden ingesteld:
• Oppervlaktewateronttrekkingsverbod voor openbare vijvers in stedelijk gebied.
• Grondwateronttrekkingsverbod rondom kwetsbare, grondwaterafhankelijke natuurgebieden ten zuiden van de Overijsselse Vecht.
Deze verboden zijn met ingang van 1 november 2022 niet meer van kracht.

Droogte nog niet voorbij
Ondanks de regenval van de afgelopen weken is er nog steeds sprake van een aanzienlijk neerslagtekort en lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden in ons werkgebied. We blijven de situatie nauwlettend volgen en hebben hierover contact met onze collega-waterschappen en landbouw- en natuurorganisaties. De komende maanden zijn we er in ons beheer op gericht om water vast te houden – zo lang dit op een veilige manier kan – zodat grondwaterstanden zich verder kunnen herstellen. We hopen hiermee het nieuwe groeiseizoen, die op 1 april start, weer met aangevulde grondwaterstanden te kunnen starten. Net als voorgaande jaren zoeken we hierin de samenwerking met terreinbeheerders.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Henk Wijngaard
Met 100 Naar De Regenboo...
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe