Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen PVV over Padelbanen Tennisclub Vriezenveen

De PVV is niet tegen padelbanen, maar wil geluidsoverlast voor de omwonenden voorkomen.

TWENTERAND – De PVV Twenterand heeft in de media kunnen lezen (https://www.roskam.nl/home/nieuws/9441-twenterand-werkt-mee-aan-vernieuwing-op-tennispark-vriezenveen.html) dat de gemeente meewerkt aan de vernieuwing van Tennispark Vriezenveen. De gemeente verleent een borgstelling van € 225.000 ten behoeve van het aangaan van een lening door de tennisvereniging. De gemeente staat op deze manier garant voor de helft van de lening die zal worden afgesloten ter financiering van de renovatie van het Tennispark.

Het gehele park wordt gerenoveerd en onderdeel van deze renovatie is het toevoegen van 2 padelbanen. Padel is in op dit moment, trekt jongeren aan en deze nieuwe sport zorgt voor de noodzakelijke aanwas van leden bij tennisverenigingen. De aanwezigheid van padelbanen zorgt er dus mede voor dat tennisverenigingen levensvatbaar blijven.

De PVV vindt sport en moderne sportvoorzieningen belangrijk en is bereid om hier gemeenschapsgeld voor beschikbaar te stellen. Moet dan alles mogelijk zijn? Nee, niet als de buurt ernstige geluids- en parkeerhinder ervaart door de uitbreiding van sportaccommodaties. Enige overlast moeten we accepteren, want de meeste mensen zijn bij een accommodatie gaan wonen in de wetenschap dat enige overlast erbij hoort. Mensen die tennissen maken lawaai en bij toernooien/wedstrijden kan het zijn dat de straten vollopen met geparkeerde auto’s. Hier maken de meeste omwonenden geen bezwaar tegen. Het hoort erbij.

Maar de komst van padelbanen echter heeft op diverse plaatsen in ons land voor problemen gezorgd. Er is zelfs een website opgericht om overlast door padel te melden, www.meldoverlastpadelbanen.nl
Wanneer we deze site bekijken zien we dat er reeds op plekken veel overlast wordt ervaren door omwonenden van padelbanen. Op de site kunnen we vernemen dat het spelen van padel veel meer geluid genereert dan wanneer mensen tennis spelen. Wij raden het college aan om een geluidsfragment op de website eens te beluisteren. Het verschil in geluid is enorm: mensen die tennis spelen versus mensen die padel spelen.

In Frankrijk heeft een rechter in een casus reeds besloten dat padel alleen nog maar binnen gespeeld mag worden.
Dichterbij huis, in Goor, heeft een tennisclub vanwege de mogelijke geluidshinder, besloten om af te zien van padelbanen.

Er is één cruciale factor en dat is de afstand van padelbanen tot de bewoonde omgeving. En hier heeft de gemeente een belangrijke rol. De gemeente moet in de voorfase voorkomen dat er straks ernstige overlast zal worden ervaren door de omgeving van Tennisclub Vriezenveen. Want deze gaat er geheid komen. Het is dan ook om deze reden dat wij vragen stellen en de onrust bij de omwonenden van Tennisclub Vriezenveen, voor de toekomstige overlast, volledig begrijpen.

Onze vragen:
1. Bent u bekend met de website www.meldoverlastpadelbanen.nl ? Was u hier reeds mee bekend? Zo ja, heeft u uw zorgen over geluidsoverlast voor de buurt reeds gedeeld met de tennisclub? Zo nee, gaat u dit alsnog doen?

2. Wanneer de plannen van de tennisclub zijn gerealiseerd, op welke afstand van de huizen staan de twee padelbanen?

3. Padel is een relatief jonge (nieuwe) sport en op de website is te lezen dat er veel klachten komen vanuit de omgeving wanneer padelbanen te dicht bij huizen worden gerealiseerd. Ook binnen de KNLTB is discussie ontstaan over de gewenste afstand tussen padelbanen en huizen. Het standpunt is weliswaar nog steeds 50 meter, maar de toenemende klachten zorgen voor meer steun voor afstanden van 200 meter en meer. Het Meldpunt Overlast Padelbanen adviseert zelfs een afstand van 500 meter. Wat is het standpunt van het college?

4. Hoe gaat het college voorkomen dat er straks klachten komen vanuit de omgeving en dat mensen zelfs de gang naar de rechter maken?

5. Maakt een akoestisch onderzoek deel uit van de vergunning? Zo ja, kunt u ons dan de opbrengsten doen toekomen? Zo nee, waarom niet?

6. Klopt het dat mensen die padel spelen meer lawaai maken dan mensen die tennis spelen? Kunt u ons hier nader over informeren?

7. Bent u bereid om contact op te nemen met de Goorse tennisclub GTC en van hen te horen waarom zij besloten hebben om geen padelbanen te realiseren? Zo ja, wanneer gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

8. De aanwezigheid van padelbanen zorgt voor meer leden van de tennisclub. Op welke wijze zorgt de gemeente ervoor dat de mensen in de buurt hun auto nog in de straat kwijt kunnen bij toernooien en wedstrijden?

9. Bent u bereid om de meningen te peilen van mensen die in de buurt wonen van de tennisclub wat zij vinden van de komst van padelbanen? Noem het een kleinschalig buurtonderzoek. Zo ja, wanneer en hoe gaat u dit doen? Zo nee, waarom gaat u dit niet doen?

10. Klopt het dat de gemeente gronden moet verkopen zodat de tennisclub zijn plannen kan realiseren? Zo ja, hoeveel grond is dit en wat is de verkoopprijs per m2? Is het verkopen van gemeentegrond noodzakelijk voor het realiseren van twee padelbanen? Komen hierdoor de banen niet nog dichter bij de huizen te liggen?

11. Bent u bereid om in gesprek te gaan met de tennisclub om te bekijken of er wellicht sprake kan zijn om de padelbanen in een aparte afgesloten ruimte te realiseren? Of om af te zien van de padelbanen? Of om de padelbanen ergens anders te realiseren, op voldoende afstand van huizen?

12. Wat gaat u concreet doen om misstanden in de toekomst te voorkomen? Welke stappen gaat u ondernemen? Is het niet verstandig om alle plannen on hold te zetten totdat duidelijk is wat de plannen gaan betekenen voor de woon- en leefomgeving van de buurt?

13. Op welke wijze gaat u de zorgen van de omwonenden wegnemen?

De PVV is niet tegen padelbanen, maar we willen wel een zorgvuldig proces om te voorkomen dat de mensen in de buurt straks geen leven meer hebben. Hun zorgen zijn in onze ogen terecht.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dini & Rein
De Marty Polka
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe