Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

‘Gezonde bodem, gezonde koe’

Een gezonde bodem essentieel voor gezonde koeien en ruwvoerwinning in droge jaren.

VROOMSHOOP- De weersomstandigheden van dit jaar geven veehouders de nodige uitdagingen voor ruwvoerwinning. hierbij zijn een optimale teelttechniek, gewas- en raskeuze, maar ook maatregelen om de waterbeschikbaarheid te verbeteren essentieel. In een periode van droogte is het de uitdaging om het waterleverend vermogen van de bodem te verhogen. Dit is waar een gezonde bodem een belangrijke bijdrage kan leveren: een goede bodemstructuur geeft een optimale beworteling en goede waterbeschikbaarheid.

Naast de bodemstructuur is ook de zuurtegraad van de bodem belangrijk. In welke mate gewassen nutriënten kunnen opnemen is onder meer afhankelijk van de pH in de bodem. Deze nutriënten in het gewas dragen uiteindelijk bij aan de gezondheid van koeien. De zuurtegraad en de beschikbaarheid van nutriënten zijn onder andere bij te sturen door middel van bekalken. De optimale pH is onder andere afhankelijk van de grondsoort en de botanische samenstelling.

Een gezonde, vruchtbare bodem realiseren en behouden is in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Op dinsdag 8 november zal René Jochems, specialist toegepaste bodembiologie en werkzaam bij GroeiBalans, spreken bij op KOErs, het jaarlijkse evenement voor de melkveesector. Het thema dit jaar is ‘Gezonde bodem, gezonde koe’. René zal dieper ingaan op maatregelen om een gezonde bodem te bereiken en concrete tips geven om de bodem gezond te houden.

Enkele melkveehouders delen hun eigen ervaringen met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen voor gezond bodembeheer. De avond, georganiseerd door VKON, vindt plaats in Vroomshoop en is ook online bij te wonen. Meer informatie over dit evenement is te vinden op https://www.vkon.nl/evenementen/op-koers-gezonde-bodem-gezonde-koe/

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe