Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen GBT over skatevoorzieningen

Onderhoud   skatevoorzieningen in Westerhaar en Den Ham beneden peil.

DEN HAM / WESTERHAAR – Afgelopen week  werd  Gemeente Belangen Twenterand  benaderd door een aantal jongeren uit diverse kernen van de gemeente Twenterand. Zij schrijven: “De huidige skatevoorziening in Westerhaar kan niet worden gebruikt, omdat de kunststoflaag gebarsten is en vol met gaten zit. De skatevoorziening op zichzelf is erg leuk, er was ook altijd veel animo voor. Door de huidige staat is het simpelweg niet meer te gebruiken. Wij en de andere jeugd uit Twenterand vinden dit erg jammer. Een oplossing hiervoor zou zijn dat er een nieuwe laag op de halfpipe zou kunnen komen, zodat de voorziening weer gebruikt kan worden.

Daarnaast is er geen afvalbak en omdat de jongeren hun afval niet meenemen is er veel zwerfafval te vinden. Het skatepark in Den Ham is ook in verouderde staat, de metalen obstakels zijn verroest en er zijn gevaarlijke situaties ontstaan. Zo is bijvoorbeeld het asfalt voor de quarterpipe omhoog gaan staan, waardoor je skateboard blijft hangen en je een vervelende val kan maken. Het zou mooi zijn om hier een oplossing voor te zien. Zo zouden de obstakels bijvoorbeeld vervangen kunnen worden.”

Kortom: skeeleren en skaten is op beide locaties nagenoeg onverantwoord. Bijgevoegde foto’s laten dit ook zien. We weten weinig van het ontstaan en vervolgafspraken inzake de halfpipe in Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen op sportpark het Twistveen. Wat we wel weten is dat skatepark Toko Joko aan de Kerkallee in Den Ham in 2007 is geopend. Dit naar aanleiding van een initiatief van enkele Hammer jongeren. Het onderhoud van en rondom het (verlichte) skatepark was in handen van welzijnsorganisatie St. Welzijn Twenterand, omdat de gemeente dit koppelde aan hun jongereninloop Toko Joko. Deze inloop vond plaats in de aanpalende nissenhut van de lokale tafeltennisvereniging HTTV. Totdat de gemeente in 2017 besloot te bezuinigen op jongerenactiviteiten, waaronder deze jongereninloop. Het onderhoud op en rondom het skatepark zou de gemeente samen oppakken met de HTTV. Wat daar van terecht is gekomen is onduidelijk, maar wel is duidelijk dat sindsdien het (groen)onderhoud en de staat van het skatepark hard achteruit is gegaan. Wat GBT betreft kapitaalsvernietiging als gevolg van een ondoordachte bezuiniging met de jeugd als grote verliezer. Dat mag niet zo zijn en daarom hebben we volgende vragen.

Vragen
1. Wie is eigenaar van de halfpipe in Westerhaar-Vriezenveensewijk? Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze halfpipe?

2. Er is 15 jaar geleden met fondsengeld en gemeentelijke middelen € 60.000 geïnvesteerd in het creëren van een nieuwe skatevoorziening in Den Ham. Uniek was dat de jeugd zelf het ontwerp heeft gemaakt, welke vervolgens is nagebouwd. Hoe kan het gebeuren dat na 2017 de aandacht voor dit park zo verslapt in het gemeentehuis, waardoor er nu kapitaalsvernietiging heeft plaatsgevonden? Bent met ons van mening dat door deze kapitaalsvernietiging de investering groter zal zijn het skatepark weer op te knappen en geschikt te maken voor skaters en bmx-ers?

3. Hoe heeft de gemeente haar verantwoordelijkheid genomen sinds het sluiten van jongereninloop Toko Joko en wat is daadwerkelijk afgesproken met de HTTV en opvolger FC Twente Madness?

4. Bent u bereid met de jeugd in gesprek te gaan met als doel weer een skatepark van en vóór de jeugd te realiseren? En zo ja, hoe gaat u het onderhoud van en rondom dit skatepark – inclusief aanwezige verlichting – borgen?

5. In Westerhaar-Vriezenveensewijk wordt op sportpark het Twistveen gewerkt aan een bmx-baan voor de jeugd. De halfpipe even verderop is daar dan niet meer nodig. Bent u bereid deze opgeknapte of vervangen halfpipe indien mogelijk te verhuizen naar skatepark Toko Joko?

Foto: Studio Buskruit.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe