Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen GBT over woningsplitsing

Gemeente  Belangen Twenterand is  verbaasd dat er nog geen terugkoppeling richting de raad heeft plaatsgevonden.

TWENTERAND –  Op 21 april 2021 hebben wij als fractie de eerste schriftelijke vragen gesteld over het splitsen van woningen binnen de gemeente Twenterand. Wij hebben destijds schriftelijke vragen gesteld over het houden van een inventarisatie over dergelijke kwesties, of er dergelijke situaties bij het college van B & W bekend zijn en of ons huidige beleid voldoet om deze kwesties op te kunnen lossen.

N.a.v. de beantwoording van deze vragen is er in de raad ook aandacht besteed aan het splitsen van woningen en is er zelfs een motie door de gehele gemeenteraad aangenomen, motie 13 ‘Inventarisatie woningsplitsing bij inwoning’. De gemeenteraad verzoekt in deze motie kort samengevat om te inventariseren bij hoeveel huishoudens sprake is van inwoning en verzoekt ook het college om de uitkomsten voor 1 november 2021 te delen met de gemeenteraad.

Informatie op de website van de gemeente Twenterand
Het volgende lezen wij op de site van de gemeente Twenterand en is tevens gepubliceerd in de Toren van Twenterand:
Twenterand regelt dubbele bewoning en woningsplitsing (Publicatiedatum 18-11-2021):

In Twenterand komen zogeheten inwoonsituaties voor. Dat zijn situaties waarin er twee huishoudens in één woning wonen. De oorspronkelijk woning is echter als eengezinswoning gebouwd en staat qua gebruik ook zo geregistreerd. Maar toch is de woning in gebruik bij nóg een persoon of gezin. Om al die situaties goed in kaart te brengen en ook op papier correct te regelen, roept de gemeente betrokkenen op dit te melden. Dit voorkomt onder meer gedoe bij verkoop of de financiering van een aankoop.

Inwoning en woningsplitsing ontstaan om allerlei redenen. Vaak omdat we iemand willen helpen, bijvoorbeeld als je een zieke ouder in huis neemt of een vriend onderdak biedt die net gescheiden is. De oorsprong van inwoning en woningsplitsing is dus vaak persoonlijk, maar in de loop der tijd zijn er soms situaties ontstaan waarbij die persoonlijke band tussen de twee huishoudens er helemaal niet meer is. Je zou denken dat dit niet zo’n probleem is. Immers, beide huishoudens betalen netjes belasting en vervullen als het goed is ook hun overige financiële plichten.

Allerlei gedoe
Maar daar zit het probleem niet. Als een woning verkocht moet worden of als een van de twee huishoudens een financiering nodig heeft, pas dan ontstaat er vaak allerlei gedoe met de bank, de makelaar en met potentiële kopers. De oplossing is het verzelfstandigen van de betrokken huishouding van “inwoning” naar een eigen bestemming “wonen”. Op www.twenterand.nl/woningsplitsing kunnen betrokkenen zich dit jaar nog melden door een formulier in te vullen. Begin volgend jaar inventariseert de gemeente de meldingen en gaat ze om tafel met de melders over onder meer de vervolgprocedure en de kosten die ermee gemoeid zijn.

Vragen
Gezien bovenstaande publicatie op de website van de gemeente en in de Toren van Twenterand zijn wij dan ook verbaasd dat er nog geen terugkoppeling richting de raad heeft plaatsgevonden. Ook worden wij als fractie door inwoners, inwoners die zich hebben gemeld bij de gemeente middels het formulier ‘woningsplitsing’, benaderd over de procedure. Wij hebben aan het college van B & W dan ook de volgende vragen:

1. Waarom is de gemeenteraad nog steeds niet geïnformeerd over de inventarisatie, ondanks dat deze inventarisatie al in de laatste 2 maanden van 2021 heeft plaatsgevonden?

2. Zijn de inwoners die zich hebben gemeld bij de gemeente met een dergelijke kwestie al geïnformeerd over de vervolgprocedure zoals aan hen is beloofd in bovenstaande publicatie? Zo nee, waarom is er nu, bijna een half jaar later, nog steeds geen contact geweest met deze inwoners die zich gemeld hebben?

3. Om hoeveel gemelde kwesties gaat het in onze gemeente? Dus hoeveel inwoners hebben zich gemeld n.a.v. de oproep?

4. De titel boven de publicatie is ‘Twenterand regelt dubbele bewoning en woningsplitsing’. Deze titel wekt verwachtingen bij onze inwoners. Wat gaat Twenterand nu daadwerkelijk regelen?

5. Heeft u als college al bij andere gemeenten geïnformeerd naar dergelijke kwesties en de bedachte/gekozen oplossing? Er zijn immers meerdere gemeenten en/of provincies die voor deze kwesties beleid hebben opgesteld of het gewoon met de inwoners hebben geregeld. Niet telkens het wiel opnieuw uitvinden …

6. Bent u ook van mening dat het splitsen van deze woningen niet zal zorgen voor een overvloed aan woningen in onze gemeente gezien de krapte op de woningmarkt?

7. In februari hebben wij ook interne vragen gesteld over het uitvoeren van deze motie 13. Waarom hebben wij daar nooit, ondanks een herhaalmail, antwoord op mogen ontvangen?

8. Hoe gaat u, en wanneer gaat u de inwoners die zich gemeld hebben alsnog informeren? Of gaat u alsnog met hen om de tafel zoals beloofd in bovenstaande publicatie?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe