Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Boek “Levende herinneringen” gepresenteerd

Het boek “Levende herinneringen”  is te koop voor € 24,95 in boekhandel Bruna Brinkman aan het Julianaplein in Vroomshoop.

VROOMSHOOP – In het Muziek & Cultureel Centrum Harmonie aan het Vredesplein in Vroomshoop vond op dinsdagavond 5 april, de Bevrijdingsdag van het Kanaaldorp, de presentatie plaats van het boek “Levende herinneringen”.  Ceremoniemeester Herman Lutke Veldhuis leidde de aanwezigen met een afwisselend programma door deze avond. Dat ging gepaard met een mini-expositie over oorlogsgraven in Vroomshoop en directe omgeving. In enkele indringende documentaires van Dennie van Dijk kregen de lokale slachtoffers van oorlog en geweld een gezicht.

Marijke Talen uit Vroomshoop, die tekende voor het foto- en tekstboek OverLeven, belichtte het intense leven van de Joodse onderduiker Siegfried van Maagdenburg in Vroomshoop. Jeanine de Jong declameerde enkele gedichten en pianist Gezinus Veldman zorgde voor de muzikale omlijsting. Vele ooggetuigen van de periode van de Tweede Wereldoorlog Tweede Wereldoorlog en nabestaanden van gevallenen waren op de boekpresentatie afgekomen, evenals diverse vertegenwoordigers van culturele en historische organisaties uit Twenterand.

Vormgever John Mulder van Buro Kordaat benadrukte dat herkenbaar menselijk leed bij gewone mensen vaak het gevolg is van misdragingen van ordinaire machthebbers, die elke menselijke maat uit het oog verliezen. Het boek “Levende herinneringen” is er gekomen om juist die puur menselijke verhalen te doen herleven en voort te laten leven.

Schrijver Hans Nieboer stond stil bij het verzet en de opvang van onderduikers in Vroomshoop tijdens de Tweede Wereldoorlog.  In het rijk geïllustreerde boek “Levende herinneringen”, mede ontleend aan de Memory Route Vroomshoop 1940-1945, komen diverse ingrijpende gebeurtenissen tot leven.

Hans Nieboer overhandigde het eerste exemplaar van “Levende herinneringen” aan Floris Eising, die hem vorig jaar opvolgde als voorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop. Floris Eising toonde zich zeer ingenomen met dit omvangrijk standaardwerk over oorlog, verzet en bevrijding van Vroomshoop.

De verhalen van deze veelbewogen periode zijn herinneringen voor de oudere generatie, maar daarnaast kunnen ze aan jeugd en jongeren worden doorverteld. Het 4 mei comité Vroomshoop bedacht de schrijver, tevens scheidend voorzitter en medeoprichter Hans Nieboer met een pen met inscriptie als dank voor zijn inzet van 34 jaar voor herdenken en vieren in Vroomshoop.

Het boek “Levende herinneringen”  is vanaf 6 april te koop voor € 24,95 in boekhandel Bruna Brinkman aan het Julianaplein in Vroomshoop.

Foto’s: Klaas Dragt

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Entree
Jij Bent Mijn Mooiste Ge...
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe