Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PvdA/GL over gas van Gazprom

Op dit moment heeft het college geen indicaties dat de leverzekerheid van gas onder druk staat en voor de prijzen, die vastliggen t/m leveringsjaar 2024, geldt hetzelfde.

TWENTERAND – Volgens Follow The Money zou de gemeente Twenterand een contract hebben met Gazprom. Momenteel is Rusland bezig met een invasie in Oekraïne en PvdA GroenLinks maakt zich zorgen, ook over de rol van Twenterand hierin.  Klopt het dat dit contract bestaat?

Het college antwoordt (samengevat) als volgt:

In 2019 heeft Twenterand samen met andere gemeenten en VRT de levering van gas Europees aanbesteed en dat heeft geresulteerd in een
leveringsovereenkomst met Gazprom Marketing & Trading Retail Limited, statutair gevestigd te ’s Hertogenbosch, een Nederlandse entiteit met een Engelse handelsmoeder.

Op dit moment hebben wij geen indicaties dat de leverzekerheid van gas onder druk staat en voor de prijzen, die vastliggen t/m leveringsjaar 2024, geldt hetzelfde.

Twenterand voldoet gasfacturen van Gazprom aan Gazprom Marketing & Trading Retail Limited. Wij hebben geen zicht op hoe en in welke mate dit bijdraagt aan de financiering van de Russische staatskas.

Het is juridisch gecompliceerd om het gascontract op te zeggen. Daarnaast, als het kan, heeft dit vrijwel zeker forse financiële gevolgen voor
Twenterand omdat er opnieuw aanbesteed moet worden tegen prijzen die momenteel een veelvoud zijn van de huidige contractprijzen. Daarbij kan niet op voorhand worden uitgesloten dat Gazprom Marketing & Trading Retail Limited opnieuw als inschrijver mag meedoen aan de aanbesteding. Ten slotte draagt een besluit om het contract te beëindigen vrijwel zeker bij aan fors hogere financiële opbrengsten van Gazprom, vanwege de hoge gasprijzen.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Peter Moesser's Music
Hey Mister Lucky
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe