Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Wintertelling ganzen en smienten

Al meerdere jaren worden in Nederland op de derde zaterdag van januari de ganzen geteld.

TWENTE – Op zaterdag 15 januari 2022 wordt een landelijke telling van ganzen gehouden door de regionale Wildbeheereenheden. Dit jaar zullen ook de smienten geteld worden. Al meerdere jaren worden in Nederland op de derde zaterdag van januari de ganzen geteld. De resultaten van de tellingen geven een beeld van de ontwikkelingen van populaties over een langere periode. Met deze cijfers wordt mede ook het beheer bepaald door de landelijke overheid en de provincies. Ook de leden van de Wildbeheereenheid “West-Twente”(WBE) zijn gevraagd hieraan medewerking te
verlenen. De WBE omvat een werkgebied van zo’n 17.000 ha in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden.

Ganzen zou je vooral in de waterrijke gebieden en de polders verwachten. Maar steeds meer ganzen in ons land, zowel zomers als ’s winters, voelen zich prima thuis in de ‘binnenlanden’. De grauwe gans is inmiddels al jaren een vaste succesvolle broedvogel in Twente. ’s Winters overwinteren er ook veel kolganzen in het Twentse.

Veel ‘nieuwe natuur’ is aangelegd als ‘natte natuur’ waar zich ganzen en eenden zoals smienten, ook de wintergasten die onze standvogels jaarlijks bezoeken, weten te waarderen. Daarbij moet gedacht worden aan de vele Regge herstelprojecten langs Boven- en Middenregge, de Zunasche heide, de Overtoom/Middelveen, de Dakhorst en de aanleg van nieuwe beken zoals de Doorbraak en de Wendel.

Zeker wanneer er volop voedsel voorhanden is door eiwitrijk raaigras en winterrogge op maisakkers van onze landbouwers, is er geen reden om verder te trekken. De individuele velden van de jagers verschillen enorm van samenstelling en grondgebruik. Niet overal is de biotoop geschikt voor ganzen. Tijdens de telling wordt uiteraard rekening gehouden met de dan geldende coronaregels van het RIVM en de beperkingen die zijn ontstaan door de uitbraak van vogelgriep in december jl. op een pluimveebedrijven in Den Ham en Bentelo.

Er zal getracht moeten worden de ganzen ‘zittend’ te tellen waardoor waarschijnlijk minder vogels zicht- en telbaar zijn.De individuele telgegevens vanuit de velden zullen ingeleverd worden bij het bestuur. Zij zullen dit verwerken in een hiervoor opengestelde database. De uiteindelijke resultaten zijn vooral afhankelijk van de weersomstandigheden, zo hebben wij ervaren.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe