Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vogelgriep

Vooral honden, en zeker als ze niet aan de  lijn gehouden worden, geven een enorme verstoring van de fauna. Dat moet vooral nu te allen tijde voorkomen worden. Daar moet de recreant zich goed van bewust zijn.

TWENTERAND – Niet alleen in Nederland. maar in heel Europa is er inmiddels sprake van een grote vogelgriepepidemie (H5). Dit levert grote problemen op voor houders van pluimvee zoals kippen, eenden, ganzen en kalkoenen. Inmiddels lijkt het er op, dat deze zeer besmettelijke ziekte elk jaar uitbreekt. Wilde vogels, vooral watervogels, zijn vaak de eerste slachtoffers.

Uitbraak
Op 17 december 2021 is vogelgriep geconstateerd bij een pluimveebedrijf in Den Ham, op 4 januari 2022 bij bedrijven in Bentelo. Een zone van 10 kilometer rond de getroffen bedrijven kent een strikt vervoersverbod.

Het is met ingang van 17 december 2021 verboden te jagen op eenden of in gebieden waar watervogels verstoord kunnen worden in het gebied waar ook het vervoersverbod geldt. Het zijn juist de watervogels, de wintergasten, waarbij telkens voor het eerst de ziekte wordt geconstateerd na onderzoek van gevonden kadavers. Verstoring van watervogels zoals eenden en ganzen, maar ook reigers en knobbelzwanen door jagers zal voorkomen moeten worden. Jagers zijn op de hoogte van de instructies, mochten zij dode vogels in het veld aantreffen. Grotere aantallen moeten direct gemeld worden bij het Landelijk meldpunt dierziekten. Bij enkele dode vogels moet dit gemeld worden aan het Dutch Wildlife Health Centre. Ook zal in voorkomend geval het Waterschap Vechtstromen geïnformeerd moeten worden. Ruimen van kadavers mogen alleen professionals. Overigens kunnen ook andere dieren besmet raken, zo zijn er al vossen
aangetroffen in ons land die besmet waren,. Honden lopen dus ook gevaar.

Recreatie
Recreanten met (loslopende) honden vormen de grootste bedreiging voor de rust. Steeds meer wandelaars wijken van bestaande wegen en officiële paden af. Met name maaibermen langs watergangen van Waterschap Vechtstromen worden steeds vaker als wandelpad ontdekt. Dit is echter niet te bedoeling of toegestaan. Vooral als er dan ook nog een hond meegenomen wordt en niet aan de lijn gehouden wordt, geeft dat een enorme verstoring van de fauna. Dat moet vooral nu te allen tijde voorkomen worden. Daar moet de recreant zich goed van bewust zijn

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Dit Is De Delta Piraat: ...
Delta Piraat
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe