Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt PvdA/GroenLinks over energiearmoede

Met het duurzaamheidsfonds wil de gemeente een deel van de woningeigenaren helpen met verduurzaming van hun woning.

TWENTERAND – Het college is bekend met het rapport van TNO over energiearmoede, met een analyse over de situatie van inwoners met een lage energiekwaliteit van hun woning in combinatie met een laag inkomen.

De gemeente heeft beperkt zicht op de ontwikkeling van de energielasten van de inwoners. De beschikbare informatie komt uit de https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/dashboard en de achterliggende database. Daarin staat o.a. informatie per gemeente / wijk-/ buurtniveau over het energiegebruik van woningen, de jaarlijkse energiekosten van woningen en het aandeel energiekosten in het gemiddelde huishoudinkomen. Alle op postcode-6 niveau. Dit zijn landelijke gegevens van CBS en energiebedrijven, waardoor de cijfers van 2019 op dit moment het meest recent zijn. Waarstaatjegemeente.nl (lokale monitors wonen) geeft ook data over de gemiddelde woonlasten van huishoudens en het aandeel kosten voor energieen waterverbruik. Ook deze cijfers komen uit 2019.

De wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) legt de gemeenten de verplichting op om aan vroegsignalering te doen. In de wet is ook geregeld dat vaste lasten partners signalen mogen – en moeten – uitwisselen over bewoners die betalingsachterstanden hebben. Voor zover energieleveranciers landelijke convenantpartners zijn zullen zij betalingsachterstanden / schulden, 30 tot 100 dagen na het ontstaan, melden bij de gemeente. Na vroegsignalering vindt maatwerk plaats hoe de betrokkene met (betalings-) problematiek te helpen.

Via de prestatieafspraken en de uitvoeringsagenda met Mijande Wonen maakt de gemeente afspraken over het verduurzamen van bestaande woningen van de woningcorporatie. De komende jaren wordt door Mijande Wonen extra ingezet op verduurzaming van het woningbezit. Het gemiddeld aantal te verduurzamen woningen wordt de komende jaren verdubbeld van 80 naar 160 per jaar. Voor de periode tot en met 2023 staan ongeveer 325 woningen in de gemeente Twenterand op de planning om te verduurzamen. In (volgens het TNO rapport) één van de kwetsbare gebieden in de gemeente bevindt zich de wijk de Oale Bouw. De komende jaren worden hier 137 sociale huurwoningen gesloopt en 128 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Deze woningen worden niet meer met aardgas verwarmd en volgens de laatste energetische richtlijnen gebouwd.
De gemeente stimuleert bewoners om energie te besparen door communicatie en informatie via het energieloket, de inzet van onze vrijwillige wooncoaches, de Actie Poen voor Groen (voor kleine energiemaatregelen) en het duurzaamheidsfonds.

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Met het duurzaamheidsfonds wil de gemeente een deel van de woningeigenaren helpen met verduurzaming van hun woning. Het duurzaamheidsfonds van de gemeente heeft een hoger subsidieplafond voor woningeigenaren van de meest kwetsbare huizen met een bouwjaar tot 1970 of een WOZ-waarde van maximaal 200.000 euro. Het duurzaamheidsfonds is niet bedoeld voor (sociale-) huurwoningen.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Rieki Verkooyen
Ja, Jij Kunt Gaan
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe