Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

College antwoordt Christen Unie over Special Olympics

Special Olympics zal naar de mening van het college een positieve boost geven aan Inclusief Sporten in Twenterand. Er wordt een netwerk van deskundigen ingezet om deelname te bevorderen en hierbij het sportevenement aan te passen aan de behoefte van deze doelgroep.

TWENTERAND – Tijdens de kadernota op 6 juli 2021 heeft de ChristenUnie middels een motie aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van sport voor mensen met een beperking. Daarbij   heeft de CU als aandachtspunt genoemd dat de Wmo geen beleidsruimte biedt om sportvoorzieningen te faciliteren voor deelname aan sport voor mensen met een beperking. Tevens dat er nog geen aparte budgetten beschikbaar zijn gesteld in onze gemeente, waarop een beroep gedaan kan worden om sporten voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Om daadwerkelijk mee te kunnen doen aan mooie activiteiten zoals de special olympics nationale spelen is het, volgens de ChristenUnie, nodig dat vanuit de aanvraag van de inwoner met beperking wordt meegedacht en maatwerk mogelijk moet zijn. Wat vindt de wethouder van deze benadering?

Special Olympics zal naar de mening van het college een positieve boost geven aan Inclusief Sporten in Twenterand. Er wordt een netwerk van deskundigen ingezet om deelname te bevorderen en hierbij het sportevenement aan te passen aan de behoefte van deze doelgroep zodat iedereen op zijn of haar manier kan participeren. Sportverenigingen die een G-team willen opstarten worden gefaciliteerd bij het opstarten van een G-tak. Uiteraard wil men meedenken met inwoners met beperkingen die mee willen doen. De benadering is ook gericht op een positieve beeldvorming over deze doelgroep, hetgeen ons college toejuicht.

Het vraagstuk Wmo en sportvoorzieningen (als maatwerkvoorziening) is bekend en niet eenvoudig. De Wmo kent in basis een strenge toetsing. Het is een individuele afweging die wordt gemaakt met inachtneming van het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep en in lijn met de wetgeving wanneer een dergelijk hulpmiddel écht noodzakelijk is om te kunnen participeren. In die afweging heeft de gemeente de afgelopen jaren als voorbeeld enkele sportrolstoelen verstrekt in de vorm van een PGB, maar ook andere middelen zijn denkbaar (mits individueel noodzakelijk). De Wmo biedt namelijk wel zeer beperkt ruimte om via een maatwerkvoorziening dergelijke hulpmiddelen te verstrekken. Een ruimere toepassing zoals de vragensteller beoogt is mogelijk door aanpassing van het beleid (maar is dus bovenwettelijk). En het vergt extra middelen .

Zoals al aangegeven in de raadsvergadering, zijn er wegens de tekorten op de Wmo geen middelen beschikbaar. Het verruimen van het beleid ligt dan ook niet voor de hand. Daarnaast zien wij ook dat de Raad uw motie hierover tijdens de kadernota-vergadering verworpen heeft.

Er is een reeks specifiek aanbod en bij sommige reguliere sportverenigingen zijn er G-teams voor inwoners met beperkingen. Uit ons onderzoek is ons gebleken dat er soms meer mogelijkheden zijn voor vergoedingen dan de aanvrager wellicht beseft. Er zijn afhankelijk van de situatie kansen binnen bijvoorbeeld de WLZ en zorgverzekering. Tevens zijn er ook diverse fondsen soms kansrijk, zoals het Fonds gehandicaptensport. De informatie hierover verbeteren kan een eerste stap zijn door bijvoorbeeld via de combinatiefunctionaris sport en het zorgloket onze inwoners eerder op een kansrijk spoor te zetten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het thema aangepaste sporten in het Lokaal Sport- en Beweegakkoord.
Bij het vinden van mogelijkheden, constateren wij wel dat er onvoldoende zicht is op de vraag naar / behoefte aan sporthulpmiddelen. Dit maakt ook oplossingen vinden niet gemakkelijk. Voor de goede orde merken wij ook op dat naast individuele voorzieningen er vaak ook een geschikte infrastructuur nodig moet zijn (verenigingen, locaties). Daar waar het niet reëel is dat elke gemeente deze heeft, zoeken we ook naar regionale samenwerking. De Special Olympics bieden kansen om dit vraagstuk meer inzichtelijk te krijgen.

Er is een goede en nauwe samenwerking binnen de regio Twente op het gebied van aangepast sporten aan de hand van een regionale samenwerkingsdocument “Noaberschap vanuit Eigen Kracht”. Dit document is in 2019 gedeeld met de Raad. De gemeentelijke schaal is namelijk veelal te beperkt om activiteiten op het gebied van aangepast sporten te organiseren en te komen tot een volwaardig aanbod. Regionale kennisdeling en bundeling van initiatieven is een voorwaarde om de kwantiteit en de kwaliteit van aangepaste sport- en beweegmogelijkheden te verbeteren en te waarborgen. We zoeken naar slimme verbindingen tussen de gemeenten, sportverenigingen, organisaties, personen en regelingen, ook in/met de regio IJsselland, om zo een provinciaal dekkend netwerk in Overijssel te creëren.

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
The Cosy's
Marie Jose
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe