Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen PvdA/GL over opvang en huisvesting asielzoekers en vluchtelingen

PvdA GroenLinks Twenterand betreurt het dat het asielbeleid en de opvang van asielzoekers in Nederland tekort schiet. Er is een groot tekort van opvangplekken voor de mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en andere levensbedreigende toestanden in eigen land.

TWENTERAND – Iedereen heeft recht op een veilig bestaan. Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. PvdA GroenLinks Twenterand betreurt het dat het asielbeleid en de opvang van asielzoekers in Nederland tekort schiet. Er is een groot tekort van opvangplekken voor de mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en andere levensbedreigende toestanden in eigen land.

Demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) schreef op 26 augustus 2021 dat 27.000 van de 29.000 plekken in de asielzoekerscentra (AZC’s) bezet zijn. Provincies en gemeentebesturen zijn gevraagd om meer opvangplekken voor asielzoekers te openen. In een brandbrief wordt om hulp gevraagd bij de vergroting van de reguliere opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Desnoods gaat het om tijdelijke huisvesting voor vergunninghouders, ook wel statushouders genoemd.

Op dit moment verblijven er ongeveer 11.000 statushouders in de opvang, waarvan ruim 6.000 al langer dan de afgesproken 14 weken na vergunningverlening. Zij bezetten steeds meer plaatsen in de asielopvang omdat zij niet gehuisvest kunnen worden. Wanneer deze statushouders onnodig lang in de opvang verblijven, belemmert dat ook hun integratie en participatie. Het ministerie van Defensie, de gemeente Nijmegen, de gemeente Heumen, de gemeente Almelo en andere gemeenten hebben locaties beschikbaar gesteld voor de tijdelijke noodopvang van evacués uit
Afghanistan.

We hebben begrepen dat voorlopig noodopvang van asielzoekers uit Afghanistan in Overijssel niet direct nodig is. Toch verwacht de provincie Overijssel dat er mogelijk een beroep wordt gedaan om alsnog opvang te realiseren. Hierover is in september al een eerste overleg geweest aan de
provinciale regietafels, met de coördinerend burgemeesters van IJsselland en Twente. De vraag die beantwoord moet worden is er in de regio Twente ruimte voor de opvang van asielzoekers of vergunninghouders?

De PvdA GroenLinks Twenterand volgt deze ontwikkelingen nauwgezet en op de voet. Onze fractie zou graag zien dat het college zich inspant om binnen Twenterand samen met de buurtgemeenten en samen met onze inwoners, mogelijkheden te creëren om vluchtelingen -van begin
af aan- op een juiste manier op te vangen. PvdA GroenLinks Twenterand stelt daarom de volgende vragen:

1. Kent het college de brief van Minister Ollengren en heeft het college op deze brief al gereageerd? Zo, ja wat is dan uw reactie geweest? En wanneer het college nog niet heeft gereageerd wat is haar standpunt t.a.v. een mogelijke opvang in Twenterand?
2. Ziet het college mogelijkheden om in Twenterand huisvesting voor statushouders en/of asielzoekers te realiseren?
3. Als het antwoord op vraag 2 ja is: hoe bereidt het college zich voor op de oproep om deel te nemen aan de provinciale regietafels en de voorziene urgente vraag naar woonruimte voor asielzoekers?
4. Heeft onze gemeente (eventueel in samenspraak met maatschappelijke organisaties) een stappenplan ten aanzien van mogelijke opvang?
5. Welke (leegstaande) panden binnen onze gemeente kunnen op korte of eventueel langere termijn geschikt gemaakt worden voor tijdelijke en/of langdurige bewoning voor asielzoekers?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
The Cosy's
Marie Jose
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe