4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Voetbal

DETO Twenterand verrast titelfavoriet Sparta Nijkerk

VRIEZENVEEN - DETO heeft zaterdag bij haar eerste thuiswedstrijd in de hoofdklasse voor een stunt gezorgd door met 1-0 te winnen van titelfavoriet Sparta Nijkerk. Waar de gasten de eerste helft domineerden en kort na rust een strafschop misten, daar benutte DETO even later wel een strafschop en trok het vervolgens op basis van inzet en passie de verdiende 1-0 overwinning over de streep.

Na de zware 5-1 nederlaag bij een andere titelkandidaat SC Genemuiden, moest DETO het zaterdag op eigen veld opnieuw opnemen tegen een ploeg die één doelstelling heeft uitgesproken: kampioen worden. Dit keer was Sparta Nijkerk de tegenstander. Een tegenstander die haar selectie afgelopen zomer dusdanig versterkte dat er niets anders van de ploeg wordt verwacht dan de titel. Die hoge verwachtingen kon de formatie van trainer Erik Speelziek nog niet waar maken, want tegen twee debutanten SVZW en DETO zal na twee speelronden op meer zijn gerekend dan een schamel puntje.

Dominant
Na een aftastende beginfase trokken de makkelijker voetballende gasten de wedstrijd naar zich toe. De eerste mogelijkheid kwam op naam van Frank Heus wiens schot over het DETO doel vloog. Een ander gevaarlijk moment voor het DETO doel werd bezworen door Wybe Kram die de bal in extremis tot corner verwerkte. In de fase die volgde werd er weinig gecreëerd. Wel was Sparta N. dreigender maar niet echt gevaarlijk. Na een half uur raakte Qays Shayesteh de bal helemaal verkeerd maar gelukkig kon DETO doelman Anthony van Zaltbommel de klutsbal over de lat te tikken en een eigen doelpunt voorkomen. Ondanks dat Sparta N. de eerste helft dominant was , waren de beste kansen in het eerste bedrijf voor DETO. Na een mooie pass van Dylan Tijs kwam Kevin Aman in de 36e minuut vrij voor de keeper Manuel Hoogewoning, die redde met de voet door het schot van Kevin tot corner te verwerken. Vijf minuten later viel een inzet van Joost Exterkate tegen de lat. Ook een hard schot van Sparta N. op slag van rust trof geen doel, waardoor de beide ploegen het theekwartier ingingen met de 0-0 stand.

Strafschoppen
Na rust had het gedisciplineerd en goed georganiseerd spelende DETO meer balbezit en was de wedstrijd meer in evenwicht. Een schuiver van Sparta N. verdween vijf minuten na rust net naast het DETO doel. In 59e minuut leek het mis te gaan voor DETO. Nadat Anthony van Zaltbommel de bal vol in het gezicht had gekregen na een uithaal van binnen de zestien, probeerde Koen Fleer redding te brengen. Bij zijn poging de bal te ruimen schepte hij tevens Gilbrano Plet waarna scheidsrechter Vos naar de stip wees en Koen de gele kaart gaf. De strafschop werd tot opluchting van heel DETO door Adriaan Kruisheer hoog over geschoten. In de eerstvolgende aanval na de strafschop kopte Kevin Aman namens DETO net over. In de 63e minuut wees scheidsrechter Vos opnieuw naar de penaltystip, dit keer aan de andere kant. Na een goed uitgevoerde aanval werd er een overtreding begaan op Qays Shayesteh binnen de lijnen. Het was Coplan Soumaoro die de strafschop wel benutte. Coplan schoot de bal vanaf elf meter hard en gedecideerd binnen en zette DETO zo op een 1-0 voorsprong.

Sparta N. probeerde de bakens te verzetten met een paar aanvallende wissels maar echt gevaarlijk werd men niet. Een paar afstandsschoten simpel gepakt door Anthony van Zaltbommel, en een gevaarlijke voorzet die net voor het DETO doel langs vloog aan alles en iedereen voorbij, waren de spaarzame wapenfeiten. Doordat Sparta N. va-banque ging spelen en zelfs het fysieksterke centrale duo Janic Makizodila en Leon Broekhof mee naar het front stuurde gaf men veel ruimte weg. Van de die ruimte had DETO meer moeten profiteren, maar helaas werden een paar kansrijke aanvallen niet goed uitgespeeld. De grootste kans op de 2-0 kreeg DETO in blessuretijd. Na een aanval uit het boekje belandde de voorzet van Kevin Aman kort voor het doel bij Kevin Peppels die volop een verdediger schoot en zo de grootste kans op verdubbeling van de score in rook zag op gaan. Gelukkig voor DETO floot scheidsrechter Vos even later af en was de overwinning op titelkandidaat Sparta Nijkerk een feit.

Uitstekende wedstrijdmentaliteit
Een overwinning die tot stand kwam op basis van een uitstekende wedstrijdmentaliteit. DETO speelde als team gedisciplineerd en goed georganiseerd. De verdedigende organisatie stond goed waardoor men weinig tot niets weg gaf. Sparta was wel dreigend maar het “gif in de zestien” ontbrak. Op basis van inzet en passie boekte DETO een mooie en verrassende overwinning op deze vooraf sterker geachte tegenstander. Een overwinning die gevierd werd en die de ploeg ongetwijfeld een boost en vertrouwen zal geven voor de komende wedstrijden.

Wedstrijd gegevens DETO Twenterand – Sparta Nijkerk
Score verloop:
64e min. 1-0 Coplan Soumaoro (pen).
Gele Kaarten: Koen Fleer, Lesley Nahrwold (DETO), Frank Heus, Yordi Schols, Janic Makizodila, Manuel Hoogewoning (Sparta N.)
Rode Kaarten: Geen
Scheidsrechter: Dhr. M. Vos
Assistent-scheidsrechters.: Dhr. P. Willems en Dhr. D. van Leussen

Opstelling DETO:
Anthony van Zaltbommel, Dylan Tijs, Stan Nijhuis (70. Mark Koetsier), Koen Fleer, Coplan Soumaoro, Qays Shayesteh (76. Louis Vijfhuizen), Joost Exterkate (85. Kevin Peppels), Lesley Nahrwold, Kevin Aman, Wybe Kram©, Kai Wesselink
Opstelling Sparta Nijkerk:
Manuel Hoogewoning, Leon Broekhof, Jani Makizodila, Frank Heus, Donny van der Wal©, Rob Diderik, Jerry Geurtsen, Adriaan Kruisheer (70 Mohammed Alhaydar), Yordi Schols (78. Patrick Maneschijn), Mark Groenewoudt, Gilbrano Plet (60. Bryan Burgerhout)
DETO THUIS

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›