4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Voetbal

DETO Twenterand stap dichter bij de hoofdklasse na winst op AFC

VRIEZENVEEN - DETO heeft zich zaterdag door een verdiende 2-1 overwinning op hoofdklasser AFC Amsterdam geplaatst voor de 2e ronde van de nacompetitie. In een boeiende en hoogstaande wedstrijd kwam DETO tegen de verhouding in na een klein uur op achterstand. Maar na de snelle gelijkmaker van Lesley Nahrwold schoot Kevin Aman DETO in blessuretijd langs AFC waardoor de ploeg van trainer Jas van der Veen in de race blijft voor promotie naar de hoofdklasse.

Onder prachtige omstandigheden en op een uitstekend bespeelbaar veld kenden de gasten uit Amsterdam de beste start, maar op een speldenprik na vielen er voor beide ploegen het eerste kwartier geen mogelijkheden te noteren. DETO was zoekende en leek een lastige middag tegemoet te gaan, maar na een moeilijke beginfase kreeg DETO meer grip op de wedstrijd wat resulteerde in de eerste kans. Het was Kevin Aman die door brak over links, zijn pass op de vrijstaande Frank Smit werd door een vallende verdediger van AFC met de hand beroerd, maar scheidsrechter Timmer vond het voorval niet strafschopwaardig en liet tot verbazing van velen doorspelen.

Enkele minuten later miste Frank Smit voor het doel een voorzet van Kevin Aman. DETO trok in die fase de wedstrijd naar zich toe met verzorgd veldspel. Een gevaarlijke vrij trap van net buiten de zestien van AFC aanvoerder Floris Dokkum verdween net naast het DETO doel. Rond het half uur was DETO twee keer dicht bij de openingstreffer: een uithaal van Coplan Soumaoro vloog via binnenkant paal weer het veld in en een minuut later kopte Frank Smit geheel vrijstaand een grote kans op AFC doelman Sharique Hovenkamp. Het laatste wapenfeit voor rust kwam op naam van Coplan Soumaoro. Zijn harde schot werd door Hovenkamp uit het doel gebokst, waardoor DETO gezien de veld- en kansenverhouding met een enigszins teleurstellende 0-0 ging rusten, want het had ook zo maar 1-0 of 2-0 kunnen zijn bij rust.

Direct na rust kreeg AFC een dot van een kans om op voorsprong te komen. De vrije schietkans van Theirry van der Kooye werd echter knap gepakt door DETO doelman Anthony van Zaltbommel. DETO antwoordde met een weergaloze actie van Qays Shyesteh langs meerder tegenstanders die helaas in schoonheid stierf en een uitgespeelde aanval over rechts. De voorzet vanaf de achterlijn van Frank Smit vond in de gapend vrije doelmond echter geen DETO speler. Tegen de verhouding kwamen de gasten net voor het uur wat gelukkig op voorsprong. Via de kluts belandde de bal bij de vrijstaande Mauritsio Helstone die vervolgens Anthony van Zaltbommel uitkapte en binnenschoot : 0-1.

Lang konden de gasten niet genieten van de voorsprong. Acht minuten later zorgde Lesley Nahrwold met een wonderbaarlijk doelpunt voor de gelijkmaker. Een half geraakte lob met de buitenkant schoen verdween op miraculeuze wijze over doelman Hovenkamp in de kruising : 1-1. Een gevaarlijke scrimmage voor het eigen doel liep voor DETO twee minuten later nog maar net goed af. Net als voor rust was DETO dominant en de beter voetballende ploeg. Een inzet van Frank Smit werd twintig minuten voor tijd van de lijn gehaald. AFC, dat woensdag nog een inhaalwedstrijd had gespeeld tegen FC Rijnvogels, leek er in de slotfase helemaal doorheen te zitten.

Door fouten en veel balverlies namen de onderlinge frustraties toe. De ballen kwamen niet meer aan waardoor men steeds verder terug moest en was veroordeeld tot tegenhouden. DETO rook bloed en draaide in de slotfase de duimschroeven aan en ging op jacht naar de overwinning. Het slotoffensief leverde een paar mogelijkheden op, maar niet de gewenste voorsprong. Nadat een vrije trap van Coplan Soumaoro was gepakt door Hovenkamp, kreeg AFC in de 86e minuut nog een vrije kopkans die door Daan Sutorius naast werd gekopt. Toen iedereen zich, in en om het veld, al leek op te maken voor de verlenging, sloeg DETO in de blessuretijd alsnog toe en trok het de verdiende overwinning naar zich toe. Het was de diepgaande Kevin Aman die na een prachtige lange pass van Kevin Peppels vrij voor het AFC doel opdook en beheerst afrondde door de bal met een geplaatst schot langs de uitkomende Hovenkamp in het doel te schieten : 2-1.

Waarna sportpark ”Het Midden” ontplofte en zich ongekende vreugde taferelen afspeelden. Scheidsrechter Timmer liet vervolgens nog wel aftrappen maar de tijd was voor AFC tekort voor een fatsoenlijke aanval en om de dreigende nederlaag en degradatie nog af te wenden. Waarna de leidsman, na een sportief en boeiend duel zonder kaarten, affloot en een groot rood zwarte feest losbarstte, want ook DETO 7 dat na een 2-8 overwinning op Hulzense Boys kampioen was geworden mengde zich in de feestvreugde. Het zal niet verbazen dat het nog lang onrustig bleef aan de rode kant van sportpark ”Het Midden”, en dat er tot in de kleine uurtjes gevierd werd.

DETO speelde als ploeg een dijk van een wedstrijd en stapte als verdiende winnaar van het veld. Na een aarzelend begin nam DETO het heft in handen, domineerde de wedstrijd en creëerde zich de nodig kansen en was voetballend het grootste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij. De overwinning kwam dan ook terecht bij de ploeg die daar deze middag het meest aanspraak op mocht maken. Het vertoonde spel en de manier waarop de wedstrijd naar de hand werd gezet zal de ploeg het nodige vertrouwen geven voor het vervolg van deze nacompetitie. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer en er is nog niets gewonnen. Zaterdag 9 juni volgt de volgende zware klus dan komt V.V. Groningen, dat met 3-1 won van WNC Waardenburg, op bezoek in de halve finale van de nacompetitie, en zal DETO weer vol aan de bak moeten. Die wedstrijd begint om 14:45 uur. U bent er dan toch ook bij om DETO te steunen, zodat we samen de volgende stap zetten richting hoofdklasse.

Tot zaterdag.

Wedstrijdgegevens DETO Twenterand – AFC Amsterdam
Score verloop
59e min. 0-1 Mauritsio Helstone.
76e min. 1-1 Lesley Nahrwold.
93e min. 2-1 Kevin Aman.
Gele Kaarten: Geen.
Rode kaarten: Geen.
Scheidsrechter: Dhr. L. Timmer.
Assistent-scheidsrechters: Dhr. S.H.P. Bogers en Dhr. G. Malki.
Toeschouwers 525.

Opstelling DETO Twenterand
Koen Fleer, Coplan Soumaoro, Frank Smit (94. Rene Nijhof), Qays Shayesteh (81. Kevin Peppels), Lesley Nahrwold, Kevin Aman, Hans Matti (87. Tom Smoes), Wybe Kram©, Maarten Booijink, Mark Koetsier, Anthony van Zaltbommel.
Opstelling AFC Amsterdam
Sharique Hovenkamp, Danny Goedkoop, Daan Brinkman, Daryl Gerritsen, Wessel Westerhof ( 94.Willem Deetman), Justin Swart (69. Jasper Blonk), Pepijn Veerman, Mauritsio Helstone, Floris Dokkum, Daan Sutorius, Thierry van der Kooye (73. Mitchell Faerber).
DETO THUIS.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›