4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Voetbal

DOS’37 BESTAAT IN 2017 TACHTIG JAAR

Voetbalvereniging DOS’37 is opgericht op donderdag 15 juni 1937 in café Veendaal aan het Westeinde in Vriezenveen, door de heren J. de Jong, H. Mulder, E.J. Dekker, J. Nijkamp en D. Smoes en viert derhalve op donderdag 15 juni 2017 haar 80 jarig bestaan.

De zaterdagvereniging DOS’37 oftewel “Door Oefening Sterk” werd opgericht op 15 juni 1937. De eerste zes jaren was men lid van de Nederlandse Christelijke Voetbalbond. In de Tweede Wereldoorlog nam DOS’37 in 1944 deel aan een zogeheten Noodcompetitie.
In het seizoen 1945-1946 nam het standaardelftal voor het eerst deel aan de competities van de TVB en in 1948 werd in deze klasse het kampioenschap behaald, waardoor men promoveerde naar de KNVB.
Met een onderbreking van slechts één seizoen komt DOS’37 al weer 67 seizoenen uit in de KNVB.

De eerste voetbalwedstrijden speelden de leden bij het Westerdok aan de Molenstraat. In 1967 verhuisde de club naar Sportpark Het Midden, waar nu nog steeds wordt gevoetbald.

Momenteel heeft de vereniging meer dan 800 leden, waarvan er maar liefst 650 zijn te bewonderen op de groene grasmat. De vereniging biedt plaats voor voetballers en voetbalsters op verschillende niveaus, van prestatie- tot recreatievoetbal, van 45-plus tot Mini’s en ook de mindervaliden trappen er hun balletje.

De accommodatie is onlangs flink opgeknapt en inmiddels staat er een ultramodern clubhuis met een verdieping, inclusief een personenlift en een toiletruimte voor mindervaliden. De toegangspoort is misschien wel één van de grootste en mooiste hekwerken in amateur voetballend Nederland, ooit gekscherend ‘Anfield Road’ genoemd door een Griekse reporter, tijdens een bezoek aan het sportpark.

Het standaardteam van DOS’37 wist in het (bijna) 80-jarige bestaan van de club maar liefst dertien keer te promoveren naar een hogere afdeling. Dit werd bereikt via tien kampioenschappen, twee promotiewedstrijden en middels één opwaardering van de KNVB-klassen.

DOS 1 heeft t/m halverwege het seizoen 2016-2017, in totaal 1.610 officiële wedstrijden gespeeld (bekerwedstrijden niet meegerekend) en won daarvan 650 wedstrijden, 377 keer werd er gelijk gespeeld en men verloor 583 duels. In het drie-puntensysteem heeft DOS 1 daarmee tot nu toe 2.327 punten behaald, middels 2.916 gescoorde doelpunten en 2.496 goals tegen. Dit werd bereikt tegen 144 ver¬schillende verenigingen die men in de competitie tegenkwam, waarvan Sparta E. (35 seizoenen) en Vroomshoopse Boys het vaakst (32 seizoenen) de tegenstanders waren.

Op de eeuwige topscorerslijst van DOS 1 staat Henri Dasselaar fier aan kop met 177 doelpunten (gescoord in KNVB-competitieverband), gevolgd door Dries Ree (110 doelpunten) en Roland Zwiggelaar (98 doelpunten). Van de huidige selectie staat Lennard Mulderij het hoogst gerangschikt op deze lijst, met een zevende plaats middels 83 gescoorde doelpunten.

Twee van de grootste hoogtepunten uit de historie zijn zeker het kampioenschap in het seizoen 1958-1959, toen DOS’37 samen met Sparta Enschede en DES-Nijverdal moesten uitmaken wie de beste zaterdagclub van het Oosten was. In Vriezenveen werd Sparta op 0-0 gehouden en dankzij een 2-3 overwinning bij DES werd DOS’37, destijds in de hoogste zaterdagklasse, kampioen van de Derde klasse van de KNVB, toen de hoogst haalbare klasse in de districten Oost en Noord!

Het tweede hoogtepunt uit de DOS-historie werd in het seizoen 2014-2015 behaald en wel het kampioenschap in de Eerste Klasse D en daarmee de rechtstreekse promotie naar de Landelijke Hoofdklasse KNVB!

Door de jaren heen hebben de geelzwarten veel prijzen gewonnen en groeide het ledenaantal snel. In de beginjaren van de club was het moeilijk om een team op de been te krijgen. Dit was met name tijdens de oorlog het geval, omdat veel spelers werden opgeroepen voor militaire dienst. Na deze periode zette DOS’37 een groeispurt in. Ten tijde van de verhuizing stond het ledenaantal op 250. Inmiddels heeft de vereniging meer dan 800 leden en wordt er gevoetbald op vijf velden, door in totaal 43 teams.

Lees het hele verhaal op de website van DOS’37 (dos37.nl).

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›