4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Rally

Dennis Kuipers oppermachtig in Hellendoorn

Vier keer achtereen winnen, het was nog niet vertoond in de 35-jarige geschiedenis van de Eurol Hellendoorn Rally. Dennis Kuipers flikte dit kunstje. Samen met de Belgische navigator Robin Buysmans reed de Twent zijn Ford Fiesta WRC zaterdagavond als eerste het finishpodium op en maakte daarmee zijn kwartet overwinningen compleet.

Vele duizenden toeschouwers zagen Kuipers in het vrijwel vlekkeloos verlopen evenement op alle veertien klassementsproeven de snelste tijd noteren. “Toch was het lastig”, analyseerde de winnaar na afloop. “Ik had na de etappe op vrijdagavond al een grote voorsprong. Zaterdag was het consolideren en grote risico’s vermijden, en dat is moeilijker dan vechten om elke seconde.”

Achter Kuipers eindigde de enige andere viervoudig winnaar van de wedstrijd op plaats twee. Erik Wevers maakte een voorlopig eenmalige come-back in zijn thuisrally, waarvan het parcours deze editie zelfs bijna letterlijk door zijn achtertuin voerde. “Ik begon een beetje roestig”, aldus de rijder uit Markelo. “Maar op de laatste proeven bij mij thuis zat ik alweer heel dichtbij Kuipers.” Wevers pakte onbedreigd het zilver, pas in het gevecht om het brons was het een wedstrijd lang spannend. Nadat Bernard ten Brinke zichzelf vrijdagavond kansloos maakte door een klein remfoutje, streden Jasper van den Heuvel en Piet van Hoof 206 wedstrijdkilometers om tienden van seconden. Van Hoof won die strijd uiteindelijk, geholpen door een op de allerlaatste klassementproef brekende aandrijfas van de bolide van zijn tegenstander.

De Eurol Hellendoorn Shortrally op zaterdagmiddag werd gewonnen door Ronald Leemans in een Mitsubishi Lancer Evo. In de korte versie van de grote rally eindigde de Duitser Guido Imhoff met een VW Golf als tweede, met een zelfde auto eindigde Hans Weijs als derde.

Einduitslag (na 14 klassementsproeven over 206 kilometer):
1. Kuipers-Buysmans (NL-B, Ford Fiesta WRC) 1 uur 53 minuten en 11,7 seconden
2. Wevers-Van Limpt (NL, Subaru Impreza WRC) + 2.25,0
3. Van Hoof-Jacobs (NL, Mitsubishi Lancer Evo IV) + 3.35,9
4. Jasper van den Heuvel-Bakker (NL, Mitsubishi Lancer Evo X) + 3.53,8
5. Boon-Van Barschot (B-NL, Mitsubishi Lancer Evo X) + 5.47,8
6. Von Thurn und Taxis-Degandt (D-B, Skoda Fabia R5) + 6.09,1
7. Jim van den Heuvel-Dockx (NL, Mitsubishi Lancer Evo X) + 9.00,6
8. Van der Marel-Van der Marel (NL, Opel Adam Slam R2) + 12.07,9
9. Van Deijne-Boom (NL, Renault Clio RS R3) + 12.22,4
10. Ten Brinke-Thierie (NL-B, Skoda Fabia R5) + 16.39,0

Tussenstand Nederlands Kampioenschap:
1. Jasper van den Heuvel: 90,00 punten
2. Dennis Kuipers: 57,75 punten
3. Timo van der Marel: 54,75 punten
4. Antoine van Ballegooijen: 48,75 punten
5. Gerben Brouwer: 44,25 punten

Foto: Jorick Kolman

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›