4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Atletiek

Grote loopgroep van Sportlust doet mee aan Marathon

633 kilometer hardlopen in één dag? Dat kan als je met 15 leden deelneemt aan de oudste marathon van Nederland. Die van 17 april aanstaande in Enschede. Loopgroep de Zandstuve, onderdeel van Omnivereniging Sportlust, heeft de handschoen opgepakt en inmiddels zijn de deelnemers begonnen aan hun voorbereiding. Die neemt gemiddeld zo’n 4 maanden in beslag.

De uitgangspunten zijn individueel bepaald. Het is vooral afhankelijk van ervaring of de vorm waarin je verkeerd. Bij enkelen is het doel het volbrengen van de afstand zonder daarbij een tijd in gedachten te hebben. Anderen willen een aanval doen op hun persoonlijk beste tijd en richten hun training daarnaar in. Grofweg zijn er twee manieren om je voor te bereiden, de klassieke wijze gaat uit van veel kilometers maken tijdens de voorbereiding zodat je lichaam daar aan leert wennen. Een enkeling kiest voor een trainingsvorm, waarin het aantal kilometers beperkt is, en die afstanden loop je dan zoveel mogelijk op je marathontempo. Hoe dan ook, in de 100 dagen voor de marathon zullen de Zandstuve-lopers gemiddeld vier keer per week moeten trainen.

Naast de twee vaste trainingsavonden op maandag en woensdag worden er in het weekend en doordeweeks vaak gezamenlijke trainingen afgesproken. Iedereen kan elkaar eenvoudig bereiken door gebruik te maken van de verschillende app-groepen die zijn ingericht. Zo heeft ook de marathongroep een eigen app: “42,2 kilometer”. De afstand staat dus op ons netvlies gebrand als men zondag de zeventiende aan de start staat van dé uitdaging voor elke hardloper; het volbrengen van de marathonafstand.

De eerste stap…
Omdat iedereen ooit de eerste stap heeft gezet om te gaan hardlopen weten ze bij Loopgroep De Zandstuve dat begeleiding en motivatie erg belangrijk is in de eerste fase. Heel vaak zal een beginnende hardloper worden geconfronteerd met blessures. Meestal zijn die het gevolg van een te snelle opbouw van de training. De eerste drie maanden moet het lichaam erg wennen aan de nieuwe belasting van spieren, pezen en botten. Daarvoor zijn mooie individuele programma’s te vinden op het internet. Die raden we dan ook aan om te volgen als je individueel wilt starten.

Voor diegene die graag extra ondersteunt en gemotiveerd wil worden, organiseert de Loopgroep de Zandstuve dit voorjaar vanaf de week na Pasen weer een clinic. Elke maandagavond zal gedurende 3 maanden een speciale training worden aangeboden aan beginners en herintreders. Gestart wordt er vanuit hun clubhuis op sportpark de Bosrand. Meer informatie is te vinden op de website van Loopgroep De Zandstuve www.loopgroep-dezandstuve.nl.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›