4°C
Bewolkt

  24 Twenterandse statushouders tekenen Participatieverklaring

  Gemeente

  VRIEZENVEEN - Woensdag 13 december hebben 24 statushouders in Twenterand een Participatieverklaring ontvangen en ondertekend in het bijzijn van burgemeester Van der Kolk. Zij zijn de derde groep statushouders in de gemeente Twenterand die de verklaring hebben getekend, een verplicht onderdeel van de inburgeringscursus.

  De Participatieverklaring is sinds 1 oktober 2017 een verplicht onderdeel van de inburgering. De gemeente Twenterand biedt, in samenwerking met Vluchtelingenwerk Oost Nederland, sinds eind vorig jaar workshops aan voor vluchtelingen die in de gemeente zijn komen wonen.

  Burgemeester Van der Kolk: “De statushouders tonen met de ondertekening hun wil om mee te doen in onze samenleving met de waarden die daar bij horen. Dat juich ik toe. Bovendien is dit een mooi voorbeeld van hoe wij samen met Vluchtelingenwerk Oost Nederland deze mensen proberen een thuis te geven in ons mooie Twenterand.”

  Workshops
  In samenwerking met de gemeente Twenterand (meer...)

  Ook Twenterand in actie voor de bijen

  Gemeente

  NIJVERDAL - Bijen hebben het moeilijk in Overijssel, net als in de rest van Nederland overigens. Dat geldt voor honingbijen, maar met name ook voor wilde bijen. Bijen blijken een van de meest bedreigde groepen; 56% van de soorten staan op de Rode Lijst. Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. De trends, karakteristieke soorten en belangrijke gebieden zijn vrijdag 8 december gepresenteerd tijdens de Overijsselse Bijendag in Nijverdal. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorkomen is afgenomen. Bij 14% heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwijnen uit de provincie.
  Voor 17 bijensoorten heeft Overijssel een groot landelijk belang en hiermee ook een zekere verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze soorten in Nederland. Het rapport doet specifieke aanbevelingen voor de moerasmaskerbij, heidebijen, hommels (met name de moshommel), gewone slobkousbij en de bonte viltbij. Nestgelegenheden creëren, voldoende voedselaanbod gedurende het hele seizoen, een bij-vriendelijk beheer van oevers en nader onderzoek zijn belangrijke speerpunten.

  Bijenambassadeurs
  Tijdens de druk bezochte bijendag in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug werd ook het onderzoek naar bijeninitiatieven gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende organisaties zich inzetten voor betere leefomstandigheden van bijen. Vooral individuele bewoners, lokale natuurorganisaties, imkers en gemeenten zijn (meer...)

  Bouw Brede School Vroomshoop officieel van start

  Gemeente

  VROOMSHOOP - Maandag 11 december is de officiële starthandeling verricht voor de bouw van de Brede School Vroomshoop. Dit gebeurde samen met de toekomstige gebruikers van het gebouw. Wethouder Jan Binnenmars sloeg samen met kinderen van de Linde, Kennedyschool, Sleutel en Dolfijn de eerste paal: “Het hele traject hebben we met elkaar op een goede manier doorlopen. Ik kijk tevreden terug op de goede samenwerking hierin. Met de bouw van deze brede school beschikken straks alle kernen in Twenterand over een multifunctioneel schoolgebouw. Ook deze Brede School Vroomshoop is er een om trots op te zijn”, aldus de wethouder.

  Voortraject
  De gemeenteraad van Twenterand heeft medio 2015 het besluit genomen een brede school in Vroomshoop te realiseren. In nauwe samenspraak met de toekomstige gebruikers is een modern en praktisch ingericht gebouw ontworpen door architect Walter Kemperman. Eind oktober werd bekend welke bedrijven die deelnamen aan de aanbesteding de brede school gaan bouwen. Het bouwkundige werk wordt (meer...)

  Gemeente verzorgt gastlessen op Het Noordik

  Gemeente

  VRIEZENVEEN - Medewerkers van de gemeente Twenterand zijn eind november gestart met een serie gastlessen op CSG Het Noordik in Vriezenveen. De les bestaat uit een interactieve online quiz met vragen over het veranderende takenpakket en de nieuwe rol van de gemeente. Ook gaan de leerlingen aan de slag met een praktijkopdracht waarin hen wordt gevraagd naar ideeën om Twenterand aantrekkelijk te houden voor jongeren.

  Het idee van de gastlessen kwam van de gemeente. Beleidsmedewerker Carmen Nijhof is een van de initiatiefneemsters: “We willen graag vertellen aan de inwoners van Twenterand wat we doen en wie we zijn. Ons doel is om inwoners meer te betrekken bij wat er in hun eigen omgeving gebeurt en hoe ze zelf kunnen meedenken over die omgeving. De gemeente heeft in de afgelopen tijd steeds meer taken (meer...)

  Oudere berichten ›
  soccerball.png

  Topscorer met het voetbalnieuws

  Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

  Naar voetbalnieuws ›
  pb000018.jpeg

  Uit je dak met de Single Top 30

  Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

  Ga naar de hitlijst ›
  13080208_dee098a3d4_o.jpeg

  De complete agenda van Twenterand

  Met de agenda hoef je niets meer te missen. Alle evenementen voor de komende weken vind je hier.

  Bekijk de agenda ›