4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk bekritiseert groenbeleid gemeente

· 342× bekeken

VROOMSHOOP/GEERDIJK - De Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk, in de persoon van Henri Ossevoort, maakt bezwaar tegen het gemeentelijke groenbeleid.

De Gemeente Twenterand heeft het klimaatakkoord omarmd. De gemeente wil een bijdrage leveren aan de terugdringing van de CO2 uitstoot met 49%. Het huidige energietransitiebeleid van de gemeente staat op het gebied van groenvoorziening echter haaks op de werkelijkheid. Zij ondergraaft daarmee haar eigen visie. In de ambitieuze plannen wordt met geen woord gerept over groen en de bijdrage die groen en grote bomen kunnen leveren.

In de voormalige gemeente Vriezenveen, zonder Westerhaar en De Pollen zijn in de afgelopen 4 jaar stelselmatig meer dan 700 eiken en andere soorten van 35 jaar en ouder. Sinds een paar dagen komen daar nog 87 grote bomen langs de Nieuwe Daarleveense weg bij, die daar zijn gekapt. Die staan ver van de weg en leveren geen gevaar op voor de omgeving en zijn niet ziek. Vorige week is begonnen met de kap van nog eens 120 volwassen bomen aan de Hammerdijk te Vroomshoop. De volgende 700 volwassen bomen staan in 2020 op de nominatie gekapt te worden. Past dit binnen het energie/groenbeleid van de gemeente? De Dorpsraad vraagt zich af wat hier de noodzaak van is. De bomen lijken in goede staat en vormen geen hinder of gevaar.

De Dorpsraad is benieuwd wat de reden is van dit groenbeleid en of het aspect klimaat hierin is meegewogen. De gemeente kiest voor uitdunning om financiële reden in plaats van goed groenbeheer en klimaatbeleid. Volgens de Dorpsraad wordt er te veel gesnoeid in de gemeente en kan dat anders. Zo kun je nu in de gemeente rijen bomen aantreffen die opgesnoeid zijn tot wel 8 meter boven maaiveld. Dit is vreemd en ook onnodig kostenverhogend. De hoogste transportmiddelen zijn vrachtwagens die maximaal 4 m. hoog mogen zijn. Dat men daar veiligheidshalve 1,5 meter boven gaat zitten is heel begrijpelijk. Maar nu lijken die opgesnoeide bomen wel boerenkoolplanten.

De Dorpsraad doet een dringend beroep op de politiek van de Gemeente Twenterand om haar bomenbeleid te herzien. Deze onnodige houtkap moet stoppen. Het woord snoeien te vervangen door ordentelijk onderhoud en beheer. Daarnaast een gedegen groen beleidsplan op te stellen en bekend te maken aan alle inwoners, waarin middels een aantal heldere eenduidige regels is aangegeven hoe zuinig en zorgvuldig om te gaan met bomen en struiken en overig groen. Zo’n plan is niet te vinden in de gemeentelijke voor- en inlichtingen. Op weg naar Energieneutraal hebben we iedere boom hard nodig. Er dienen duizenden bomen aangeplant te worden plek genoeg juist in het kader van het terugdringen van de CO2 uitstoot. De gemeente zou direct kunnen starten met een algemeen kapverbod via een APV.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›